Re: Nemocenská u DPČ
A prosím, můžu se zeptat, zaměstnanec je zaměstnán jinde na HPP. U nás má DPČ, vždy má nad 2500, Kč, takže je pojištěn.Teď je nemocen od 20.1. ale nepřinesl žádnou neschopenku, jen do hlavní práce. U nás měl pracovat 25. - 26. Tyto 2 dny jsem mu povinna proplatit, ale když nemám tu neschopenku? Když bude marodit ještě déle, tak také posílám na OSSZ a on dostane ještě nemocenskou od nich? A co s tou neschopenkou? Vystaví mu doktor 2 neschopenky, nebo jak to řešit? Moc děkuji za info.
Pokud by měla být zaplacena i nemoc z DPČ, pak by si zaměstnanec musel nechat vystavit 2 neschopenky, pro každého zaměstnavatele. Pokud vám nemocenskou nedodal, pak mu nebudete platit ani náhradu mzdy za dobu nemoci, protože z DPČ nemocen není.
Ano, paní Renato, to jsem udělala. Ale on bohužel nemá vycházky, tak nemůže zajít k doktorovi, tak tam volal a dr. mu prý nemůže vystavit 2 neschopenku. Mě jde jen o to, abych mu neodepřela to, co mu patří. A tak nevím, jak ho mám vést v docházce. Protože v pondělí má zase přijít do práce, ale bohužel nemůže. Tak mu mám napsat neplacené volno? Moc děkuji za radu.
Je to celkem jedno, ale četla jsem:
"Teď je nemocen od 20.1. ale nepřinesl žádnou neschopenku, jen do hlavní práce. "
Já bych požádala o kopii té neschopenky do hlavní práce, tu bych si založila a brala bych to jako omluvené neplacené volno. A ať se příště polepší!
Tak to se omlouvám, já jsem si nevšimla svého překlepu, píšu do 20.= myslím od 20.
Samozřejmě jsem myslela to, že lékař může vystavit neschopenku jen 3 dny zpětně, jinak by musel žádat OSSZ. Ale když se chce, tak to jde.
https://eportal.cssz.cz/web/portal/tiskopisy-zolusu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2016 11:00
Dobrý den,
mám nárok na nemocenskou i v případě, že jsem zaměstnána na DPČ?
Děkuji.