Podnikání je pouze roční ...
Paušální daně to nejsou ... jsou to paušální výdaje:
80 % příjmů jsou řemeslné živnosti
60 % příjmů jsou ostatní živnosti
od toho se odečtou úroky z hypotéky, darování krve, úroky z půjčky ze stavebního spoření atd. a vypočte se daň 15 %. A od takto vypočtené daně se odečtou slevy na poplatníka, studium, dítě, invaliditu atd. A tato daň se jednou za rok zaplatí.
Sociální a zdravotní se platí zálohově měsíčně a vyměřovacím základem je buď minimum, nebo příjmy mínus výdaje (stejně jako u daní). Jednou za rok se porovná skutečná povinnost se zálohami a buď se doplatí nebo vrátí a stanoví se nové zálohy na další rok
Každopádně pokud než začnete podnikat, tak si najděte účetní ... sice vás to něco bude stát, ale určitě méně než pokuty od státu :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 7. 2010 16:12
Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s placením daní paušální částkou. Moc tomu nerozumím. Při žádosti o ŽL si musím udělat přehled, kolik bude asi příjem,50% z této částky bude vyměřovací základ ( je to vždy 50%? Nebo u řemeslné živnosti je to 80%?) potom odečíst nezdanitelné částky, uplatnit slevu na poplatníka na děti a manžel/ku a tím mi vznikne daň. částka? Ta se platí jednou ročně? Jak si tedy vypočítám čistý příjem za měsíc? Odečtu jen soc. a zdrav. pojištění a již se nezdaňuje 15% nebo ano?
Já nejsem OSVČ, tak se omlouvám za asi hloupý dotaz, ale mám v tom guláš :D