Re: RZDxDAP - chybí potv.o zdan.příjmech
Jestliže měl zaměstnavatele za sebou a u obou měl podepsané prohlášení poplatníka, tak nemá povinnost podávat daňové přiznání. Jeho daňová povinnost byla splněna zálohou. Ovšem pokud by vás o RZD požádal, tak mu ho nemůžete udělat, protože vám nedodal z minulého zaměstnání potvrzení o zdanitelných příjmech.
souhlasím s oběma předchozími odpověďmi. Ale jenom pro vaši informaci dodávám, že nemůžete vědět, zda by se nějaká daň nevracela. Pokud by například byl celý měsíc nemocný (ať už u vás nebo u předchozího zaměstnavatele), s největší pravděpodobností by se mu daň vracela. A malinká částka by se mu pravděpodobně vracela i v případě, že nemocný nebyl. To jenom pro vaše info.
"my vracíme" je špatně, správně byste měli vracet podle §38ch) ZDP:
(5) Poplatníkovi, který neuplatňuje daňové zvýhodnění, plátce daně vrátí jako přeplatek z ročního zúčtování záloh kladný rozdíl mezi zálohově sraženou daní a daní sníženou o slevy pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob, nejpozději při zúčtování mzdy za březen po uplynutí zdaňovacího období, činí-li úhrnná výše tohoto přeplatku více než 50 Kč.
To právě vím, že nemůžu, na druhou stranu ho chci ušetřit nepříjemného vyřizování u bývalého zaměstnavatele, byť jde o jeden pitomý papír... Šlo mi o to, zda když si nepožádá o RZD, já mu vystavím potvrzení, tak to pro něj ani pro mě nic neznamená.. Jeho pracovní poměry navazovaly, žádný souběh nebyl. Jde i o to, že on o nic nepřijde, jelikož si základ nemá o co snižovat...
Jen pro upřesnění. Ten základ se trochu snižuje automaticky, protože měsíční základ se zaokrouhluje na stovky nahoru a roční součet přesných částek se pak zaokrouhlí na stovky dolů. Takže jen zaokrouhlování může dělat skoro 200,- Kč, což by někomu za ten pitomý kus papíru třeba stálo. Ale jak říkáme, jeho volba.
pokud má schované výplatní pásky, tak může podat daňové přiznání a místo potvrzení dodá kopie pásek - již jsme takto řešili, FÚ si následně potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele vyžádal sám, ale tam byl zaměstnavatel nekontaktní - nebral nikdo telefony a sídlo bylo "virtuální"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2016 15:00
dobré odpoledne všem,
ráda bych se zeptala na věc ohledně RZD/DAP. Máme zaměstnance od 06/2015. Z bývalého pracoviště mám potvrzení o zaměstnání. Teď řešíme RZD - nebude mít žádné snižování ZD, nemá hypo ani žádné pojištění. Takže by se mu nic nevracelo. Jde o to, že od bývalého zaměstnavatele neodešel úplně v ideálních podmínkách, tudíž se mu moc nechce s těmi lidmi jakkoliv komunikovat... Takže já nemám potvrzení o příjmech od 01-05/2015. Když si on nepožádá o RZD, já mu vydám potvrzení o zdanitelných příjmech 06-12/2015 a on si pak nepodá DAP, lze to? Jinak celý rok pracoval postupně u zam-tele 01-05/2015, poté u nás od 06/2015. žádný jiný příjem není. Já totiž nevím, jak z toho elegantně vybruslit a on aby tam nemusel... díky všem, přečetla jsem toho několik a nevím, zda ta povinnost tam prostě je - jestli buď DAP nebo RZD... ještě jedno díky.