Povinný podíl - zaokrouhlování

• (neregistrovaný)

2. 2. 2016 8:51

Dobrý den,

prosím vás, mám trochu nejasnosti v zaokrouhlování výpočtů povinného podílu.

Každý rok mi od ÚP chodí meilem průvodní dopis, "návod" a tiskopis.

Na letošním tiskopise se píše, že se má zaokrouhlovat na dvě platná desetinná místa (příklad xx,356 = xx,35), ale v tom návodu přímo od ÚP se píše toto:

všechny výpočty se provádějí na dvě platná desetinná místa, a to tak, že se vypustí všechny číslice za poslední platnou číslicí a tato číslice se upraví podle následující číslice takto:
    zaokrouhlování
    a) poslední platná číslice, po které následuje číslice menší než 5, zůstává beze
    změny 1,3538 =1,35
    b) poslední platná číslice, po které následuje číslice 5 nebo číslice větší než 5, se zvětšuje o jednu
    1,3552 = 1,36
    1,3561 = 1,36

Tak jsem z toho jelen.....co je správně? Jak zaokrouhlujete vy?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2016 9:49

jasná. (neregistrovaný)

Re: Povinný podíl - zaokrouhlování
      Vyplňovala jsem tiskopis přímo na str. ÚP a zaokroulilo mi to dle příkladu a).

• 2. 2. 2016 10:22

p (neregistrovaný)

paní Jasná, takže když mám přep. stav. prac. 93,2165, tak to zaokrouhlím na 93,22. Už jsem to řešila s programátory programu a ti mi tvrdí, že od 1.1.2016 (oznámení za rok 2015) je změna a nezaokrouhluje matematicky, ale první 2 čísla za desetinnou čárkou se "useknou" a nezaokrouhluje se.

• 2. 2. 2016 12:38

p (neregistrovaný)

mám před sebou vytisklý ten formulář a dole pod čarou se píše:
      2) výpočet se provádí na dvě platná desetinná místa (příklad xx,356=xx,35) takže se opravdu už nezaokrouhluje?

• 3. 2. 2016 6:49

p (neregistrovaný)

paní Jasná, nedalo mi to a napsala jsem na ÚP a dostala jsem tuto odpověď:

Z důvodu četných dotazů týkajících se vyplnění formuláře „Oznámení o plnění povinného podílu osob se zdravotním postižením na celkovém počtu zaměstnanců“ si Vás dovolujeme upozornit na změnu v zaokrouhlování výpočtů. V tiskopisu s platností od 1. 1. 2016 došlo ke změně v zaokrouhlování. Nyní se zjištěné výpočty nezaokrouhlují podle matematických pravidel na dvě desetinná místa (příklad xx,697 = xx,70), ale výpočet se provádí na dvě platná desetinná místa (příklad xx,697 = xx,69).

Z důvodu výše uvedeného žádáme ty, jež formulář vyplnili a odeslali o kontrolu zaokrouhlování svých výpočtů, případně zaslání opraveného oznámení. Ti, kteří již opravené oznámení zaslali, ať považují tuto zprávu za bezpředmětnou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).