Re: úroky z úvěru-prosím p. RenataH.
já vám mohu ocitovat pouze úryvek ze školícího materiálu školitelky paní Dobešové z MF:
"u bytové potřeby uvedené v §15 odst.3 pod písm.e)ZDP podmínka vlastnictví nebo spoluvlastnictví není výslovně stanovena, a to ani za okolností, jedná-li se o údržbu a změnu stavby rodinného domu nebo jednotky. Zaměstnanec by měl ale ve zmíněném případě uplatnit odpočet úroku v daňovém přiznání, neboť v zákoně nejsou pro tyto případy stanovené prostředky prokazující rozhodné skutečnosti".
prostě a jednoduše, mzdovka nemůže po zaměstnanci chtít, aby jí donesl list vlastnictví od manželky.Ale finančák může...a může toho víc...
A co na to ZDP § 38l / 1 / e)
* v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v § 15 odst. 3 písm. e) výpisem z listu vlastnictví, jde-li o bytový dům, rodinný dům nebo jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, ve vlastnictví,
* anebo nájemní smlouvou, jde-li o byt nebo o jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, v nájmu,
* anebo dokladem o trvalém pobytu, jde-li o byt nebo o jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, v užívání,
Moc děkuji. Ověřovala jsem si to na dvou finančních úřadech a řekli, že mu v pohodě mohu provést roční zúčtování. Ale Vám upřímně věřím víc, navíc to podpořila i paní Jasná. A mám prostě pocit, že vy jste zkušené účetní a že se v tom orientujete.
>>>>Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,kde konkrétně najdu
>>>>údaj, že pokud zaměstnanec nevlastní nemovitost,tak
>>>>si
>>>>musí podat daňové přiznání pokud chce uplatnit úroky
>>>>z
>>>>úvěru? Zaměstnanci to musím dát písemně,nevěří,že si
>>>>musí podat daňové přiznání, když je v zákoně dáno, že
>>>>k
>>>>uplatnění úroků z úvěru není podmínkou
>>>>vlastnictví.Děkuji
>>>já vám mohu ocitovat pouze úryvek ze školícího
>>>materiálu školitelky paní Dobešové z MF:
>>>"u bytové potřeby uvedené v §15 odst.3 pod písm.e)ZDP
>>>podmínka vlastnictví nebo spoluvlastnictví není
>>>výslovně stanovena, a to ani za okolností, jedná-li
>>>se
>>>o
>>>údržbu a změnu stavby rodinného domu nebo jednotky.
>>>Zaměstnanec by měl ale ve zmíněném případě uplatnit
>>>odpočet
>>>úroku v daňovém přiznání, neboť v zákoně nejsou pro
>>>tyto případy stanovené prostředky prokazující
>>>rozhodné
>>>skutečnosti".
>>>prostě a jednoduše, mzdovka nemůže po zaměstnanci
>>>chtít, aby jí donesl list vlastnictví od manželky.Ale
>>>finančák může...a může toho víc...
>>
>>Moc děkuji. Ověřovala jsem si to na dvou finančních
>>úřadech a řekli, že mu v pohodě mohu provést roční
>>zúčtování. Ale Vám upřímně věřím víc, navíc to
>>podpořila i
>>paní Jasná. A mám prostě pocit, že vy jste zkušené
>>účetní a že se v tom orientujete.
>
>
>Takže zaměstnanec požádal o RZD, doložil doklady podle
>toho, co uvádí § 38l odstavec 1) a Vy mu přesto
>RZD neprovedete? Nebo doklady, požadované zákonem
>nedoložil?
viz. tak jak píše paní RenataH. jsem přesvědčená, že si musí podat daň.přiznání. Navíc nedoložil ani list vlastnictví, že na to nemám právo.
>
V Moravskoslezském kraji zřejmě nejsou moc "bystří" školitelé, tuto informaci nám nikdy nesdělili a problém je v tom, že když jej pošlu na místně příslušný FÚ, tak mu řeknou, že jsem klidně mohla provést roční zúčtování.Volala jsem i na další FÚ v Moravskosl.kraji a tam mi taky řekli, že mám provést roční zúčtování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2016 10:41
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,kde konkrétně najdu údaj, že pokud zaměstnanec nevlastní nemovitost,tak si musí podat daňové přiznání pokud chce uplatnit úroky z úvěru? Zaměstnanci to musím dát písemně,nevěří,že si musí podat daňové přiznání, když je v zákoně dáno, že k uplatnění úroků z úvěru není podmínkou vlastnictví.Děkuji