Re: Růžové prohlášení - prosím o radu
Při podepsaném prohlášení byste měla odvádět zálohovou daň. Potvrzení použije na daňové přiznání - pro vrácení daně. Kdyby paní neměla podepsané prohlášení, tak byste odváděla srážkovou daň. Potvrzení byste stejně vystavila, protože paní může žádat vrácení srážkové daně za rok 2015.
Pokud měla u vás podepsané Prohlášení poplatníka, tak měla být zálohová daň. Takže jí vystavíte Potvrzení o zdanitelných příjmech.
Ta zálohová daň z 9000 byla nulová, protože se na základě podepsaného prohlášení uplatnila sleva na poplatníka. Takže jste vlastně neměla žádnou daň odvádět. Té paní vystavte potvrzení o zdanit. příjmech se součtem těch hrubých výdělků a daň 0 Kč.
Mě zaráží, že se zam-tel ptá, jakou daň vlastně celý rok srážel. Představa, že dotyčný nepodepsal daň. prohl. a měl srážkovou daň a tu bysste celý rok neodváděla - co k tomu dodat? Pro Vás štěstí, že dotyčný podepsal daň. prohl. a daň. záloha žádná nevznikla. Chtělo by to přečíst zákony, co vše musíte kam dodat.... A také Vám přeji, abyste mu správně vystavila potvrz. o zdan. př.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 2. 2016 22:42
V roce 2015 jsem měla v živnosti paní (důchodkyně) na DPP. Byla u nás 3 měsíce, měla podepsané růžové prohlášení, vydělala si měsíčně cca 9000,-. Měla jsem za ní odvádět zálohovou či srážkovou daň?
Nyní chce po mě vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech. Klidně jí ho vystavím, ale mám pocit, že jí to dělám zbytečně.
Děkuji za rady.