Re: Pozbytí zdr. způsobilosti a snížení
Tak přece pokud ho převedete na jinou práci, problém je na straně zaměstnance, nikoliv zaměstnavatele (pokud schopnost nepozbyl z důvodu pracovního úrazu nebo nemoci z povolání), tak je logické, že bude odměňován podle nově vykonávané práce. Není žádný důvod, proč by ho měl zaměstnavatel platit za něco, co nebude vykonávat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 2. 2016 21:12
Dobrý večer, prosím nevíte, zda je možné snížit mzdu z důvodu převedení na jinou práci pokud je mzda sjednaná v samostatném mzdovém výměru bez souhlasu zaměstnance? Ztrácím se ve slovíčkách :-( Závodní lékař vystavil zaměstnanci posudek, že nemůže vykonávat práci skladníka (zvedání těžkých břemen). Zaměstnavatel ho chce převést na jinou práci (úklidové práce), kterou z-ec vykonávat může. Ale zároveň mu chtějí snížit základní hodinovou mzdu. Mzdu má zaměstnanec SJEDNANOU v samostatném mzdovém výměru, který je podepsán zaměstnancem i zaměstnavatelem. Hledám, kde můžu a už mi jde hlava kolem-jednou jsem se dočetla, že mzdový výměr je jednostranným aktem zaměstnavatele a může ho měnit bez souhlasu zaměstnance bez ohledu na to, zda je mzda STANOVENA nebo SJEDNÁNA ... Potom zase, že mzda ve mzdovém výměru musí být STANOVENA, aby to bylo bráno jako jednostranný akt zaměstnavatele. Pokud je SJEDNÁNA, tak i když je to v samostatném mzdovém výměru, tak že jde o oboustrannou dohodu... Nevím si rady. Firmu jsem převzala nedávno, mzdové výměry jsou psané před mým nástupem ... Moc děkuji za Vaše rady a Váš čas.