Re: Pozbytí zdr.způs.a snížení m
Všechno o sjednání, stanovení mzdy se vztahuje k určité vykonávané práci. Pokud pracovníka zařadíte na jinou práci, dala bych dohodu o změně sjednaných podmínek, kde by byl nový druh práce a samozřejmě nové mzdové ohodnocení. Pokud by s tím pracovník nesouhlasil a lékař vydal posudek, že dlouhodobě pozbyl schopnost práci vykonávat, můžete mu z tohoto důvodu dát výpověď.
Děkuji za odpověď. Pracovník souhlasí s převedením na jinou práci, ale nelíbí se mu to snížení mzdy :-( A nevím, zda mu zaměstnavatel může mzdu snížit bez jeho souhlasu, když má mzdu sjednanou v samostatném mzdovém výměru. A pokud by mu dal zaměstnavatel z výše uvedeného důvodu výpověď, tak by musel zaměstnanec vykonávat v době výpovědní lhůty "novou" práci, kterou dle záv. lékaře vykonávat může, ale za původních mzdových podmínek? Nebo by měl po dobu výpovědní lhůty zůstat doma a zaměstnavatel by ho měl platit průměrem? Moc děkuji.
Zůstat doma a platit průměrem. Proč tam pořád pletete snížení mzdy bez jeho souhlasu ? Přece vy byste ho převáděli protože ON má problém , nikoliv z důvodu na straně zaměstnavatele, tudíž byste ho NOVÉ zařadili na novou funkci, tudíž s příslušnou mzdou.
Ale ten mají k určitému druhu práce, takže když přece budou měnit druh práce, tak musí určit nebo sjednat mzdu novou. Nebo mi chcete říct, že pracovníka převedete na jinou práci a ponecháte mu mzdu za práci , kterou nekoná a nekoná ji ze své viny, nikoliv viny zaměstnavatele ?
Jediný případ kdy mzda zůstává relativně zachována je, když je těhotná převedena na jinou práci a ani té nezůstává stejná, ale je dorovnávána příspěvkem.
Ano, právě proto. Tak to shrnu i pokud je mzda ve mzdovém výměru sjednaná (ne stanovená), tak v této situaci lze mzdu snížit bez jeho souhlasu, pokud chápu správně? Jak píše All - nově zařadit na novou funkci s příslušnou mzdou? Moc děkuji za Váš čas a ochotu poradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 2. 2016 8:06
Dobrý den, večer jsem zadávala dotaz a moc potřebuji poradit - prosím nevíte, zda je možné snížit mzdu z
důvodu převedení na jinou práci pokud je mzda sjednaná
v samostatném mzdovém výměru bez souhlasu zaměstnance?
Ztrácím se ve slovíčkách :-( Závodní lékař vystavil
zaměstnanci posudek, že nemůže vykonávat práci skladníka
(zvedání těžkých břemen). Zaměstnavatel ho chce
převést na jinou práci (úklidové práce), kterou z-ec
vykonávat může. Ale zároveň mu chtějí snížit základní
hodinovou mzdu. Mzdu má zaměstnanec SJEDNANOU v samostatném
mzdovém výměru, který je podepsán zaměstnancem zaměstnavatelem. Hledám, kde můžu a už mi jde hlava
kolem-jednou jsem se dočetla, že mzdový výměr je jednostranným
aktem zaměstnavatele a může ho měnit bez souhlasu
zaměstnance bez ohledu na to, zda je mzda STANOVENA nebo
SJEDNÁNA ... Potom zase, že mzda ve mzdovém výměru musí
být STANOVENA, aby to bylo bráno jako jednostranný akt
zaměstnavatele. Pokud je SJEDNÁNA, tak i když je to v
samostatném mzdovém výměru, tak že jde o oboustrannou
dohodu... Nevím si rady. Firmu jsem převzala nedávno,
mzdové výměry jsou psané před mým nástupem ... Moc
děkuji za Vaše rady a Váš čas.