Re: Stejná pozice,nižší mzda po rod.dovo
Děkuji za odpověď, i když z ní mladá maminka nadšena nebude. Zaručená mzda asi bude, ale pracovní podmínky budou horší. Bude si muset hledat něco jiného. A nevíte, jak by to bylo s tou výší podpory, měla by aspoň nastoupit na 1 - 2 dny, aby se jí počítala podpora aspoň z těch 12 tisíc Kč a neměla tu nejnižší podporu?
Mě se jeví nejvýhodnější nastoupit za 12000 na tak dlouho, dokud si nenajde něco lepšího. Třeba zjistí, že ještě ráda zůstane. Nezdá se mi, že by se situace na trhu práce nějak lepšila.
No, je to těžké. Ale když zaplatí z výplaty z 10.300 Kč soukr.školku pro 1 dítě (snad jen 5 měsíců) 7 tis., 1.200 Kč stát.školku pro 2.dítě, dopravu, tak jí zbude cca 1.000 Kč. Navíc by se jí změnila pracovní doba od 8.30 do 17 hod., takže pro matku to je na celý den. Kdo z mladých má tu průměrnou mzdu 25 tisíc???
>>
>>>>>Zaměstnavatel
>>>>>tvrdí, že koná správně, že jí zaměstná na stejné
>>>>>pracovní pozici, ale mzdu nyní stanoví jinak, že se
>>>>>jedná o
>>>>>jednostranný akt ze strany zaměstnavatele. Postupuje
>>>>>zaměstnavatel správně? Mladá maminka byla přístupem
>>>>>zaskočena, v pondělí se má vyjádřit, zda nastoupí po
>>>>>rod.
>>>>>dovolené nebo skončí dohodou bez odstupného. Z čeho
>>>>>by
>>>>>jí potom úřad práce spočítal podporu? Měla by tu
>>>>>úplně
>>>>>minimální, protože za poslední 2 roky nebylo za ni
>>>>>odvedeno SaZP nebo z pravděpodobného výdělku od
>>>>>zaměstnavatele? Nebo má alespoň na 1 den nastoupit,
>>>>>počítala by
>>>>>se potom podpora z pravděpodobného výdělku, tedy z
>>>>>těch 12 tisíc Kč? Má zabojovat nebo to rovnou skončit
>>>>>dohodou s tím, že dostane minimální podporu. Děkuji.
>>>>
>>>>Pokud měla mzdu stanovenou mzdových výměrem, může
>>>>zaměstnavatel mzdu jednostranně snížit, A podpora
>>>>bude
>>>>vždy nižší, než tato mzda. Jde o to, jaká je to
>>>>pozice,
>>>>zda bude dodržena zaručená mzda.
>>>
>>>Děkuji za odpověď, i když z ní mladá maminka nadšena
>>>nebude. Zaručená mzda asi bude, ale pracovní
>>>podmínky
>>>budou horší. Bude si muset hledat něco jiného. A
>>>nevíte, jak by to bylo s tou výší podpory, měla by
>>>aspoň
>>>nastoupit na 1 - 2 dny, aby se jí počítala podpora
>>>aspoň
>>>z těch 12 tisíc Kč a neměla tu nejnižší podporu?
>No, je to těžké. Ale když zaplatí z výplaty z 10.300
>Kč soukr.školku pro 1 dítě (snad jen 5 měsíců) 7 tis.,
>1.200 Kč stát.školku pro 2.dítě, dopravu, tak jí zbude
>cca 1.000 Kč. Navíc by se jí změnila pracovní doba od
>8.30 do 17 hod., takže pro matku to je na celý den.
>Kdo z mladých má tu průměrnou mzdu 25 tisíc???
Jen 7 tisíc v soukromé školce? Neupsala jste? V mém okolí platí rodiče za 1 dítě 20 - 25 tisíc.
A to si jako po 5 letech doma představujete, že bude mít průměrnou mzdu tak jako lidé, kteří dělají třeba 25 let ? To snad ne. Po 5 letech doma je to stejný začátek, jako by nastoupila úplně bez praxe. Myslím, že za 5 let se všechno úplně změnilo. Když bude dobrá, možná jí brzo přidají. Tohle si myslím, je normální a korektní postup od zaměstnavatele. A děti mají snad také otce, ne ?
Babičky jsou dvě, jedna má 52 let a druhá 57 a 5 let do důchodu. Za minulého režimu by už 2 roky přesluhovala a mohla by pomáhat s dětmi. Něco to do sebe mělo. Za 2 roky jít po 40 letech!! do předčasného důchodu, který bude trvale krácený???? třeba o 1.800 Kč??? Další slovo do diskuze.
Ona akorát počítala s tím, že bude mít aspoň těch 16 tisíc. Já pracuji v zahraniční firmě a u nás i absolvent středoškolák má nástupní mzdu minim.23 tisíc., tak jsem tak usuzovala (u nás však volná místa nejsou, naopak se bude snižovat). Ale už jsem spadla z hrušky dolů, že to tak není všude. Manžela má, vydělává 22 tisíc., žádná sláva a je za to rád, 15 tisíc platí hypotéku, inkaso a pojištění. Bez pomoci rodičů by to nezvládli. V chřipkovém období nechají v lékárně tisíc Kč měsíčně.
Nevěděla jsem, že kapky do nosu a proti kašli stojí 1000 Kč měsíčně, omlouvám se. A k té hypotéce - to je dluh, který na sebe vzali dobrovolně. Kdo na to nemá, ať si hypotéku nebere, a to nemyslím ironicky. Peníze se půjčují těm, "kdo na to mají". Moje maminka až do své smrti nepochopila, že jí jako "chudé důchodkyni" žádná banka nepůjčí.
Státní/sociální byty v naší zemi dostávají jiní zasloužilí občané. Cena v lékárně možná nebyla 1 tisíc Kč, ale k 800 Kč se blíží. Navíc měly děti záněty močáku a zvukovodu, a to je různých léků, které nehradí pojišťovna - ale vím, že hradí opět těm "sociálně slabým".
Tak ať se dočkáte odpovědi - těžko říct. Když skončí hned, dostane podporu "ze státního průměru" (něco přes 3000). Když skončí po pár dnech, někde jí to uznají (bude počítáno ze skutečného) a někde to budou posuzovat jako účelové a skončí opět na "státním".
Nevím, kdy naposled hledala práci ani jaké má schopnosti, ale ty děti jsou dost přitěžující. Takže se budu opakovat: nastoupit za 12, hledat něco lepšího a uvidí se.
Děkuji za Váš názor. Nevím,jak to dopadne, mladé mamince se naopak do práce moc chce,ale přístup zaměstnavatele se mně zdá dost tvrdý. Neslyšela jsem,že by takto ve větších firmách snižovali o tolik mzdu po rod.dovolené. Buď zůstává mzda stejná nebo naopak vyšší nebo org.změna. Takto zaměstnavatel počítá s tím,že pokud na to mamina nepřistoupí,skončí dohodou.S babičkami na hlídání bohužel nemůže počítat.
Na mně to dělá dojem, že zaměstnavatel dopředu počítá s tím, že zaměstnankyně- maminka malých děti bude každou chvíli s dětmi u lékaře, bude mít na děti ošetřování nebo bude sama nemocná.
Pokud půjde k lékaři v pracovní dobu, platí to on i když práce stoji.
Mám stejný názor. Prostě chce to tak té mamince znepříjemnit a vystresovat ji, aby sama dala výpověď nebo požádala o skončení dohodou. Zrovna v tomto období, kdy se nachlazení neustále přenáší z jednoho na druhého. Babičky by rády hlídaly, ale "do důchodu daleko" a samy nedají výpověď.
To není o vystresování ale o tom, že každý si na sebe musíme vydělat. Zkuste se podívat na to očima třeba OSVČ, která si vezme na výpomoc někoho, kdo pak bude každou chvíli pryč u doktora a OSVČ bude muset dělat 2x tolik, aby vůbec měla na výplatu svého zaměstnance. Resp. na náhrady mzdy za dobu, kdy byl zaměstnanec u lékaře.
Re: Diskriminace?
Já bych to tak neviděla.
Představte si např., že se zaměstnankyně vrací na pozici účetní nebo např. jako osoba odpovědná za dozor nad veřejnými zakázkami (jiné obory, ve kterých je nutné se vzdělávat si doplňte - CNC stroje, bezpečnostní technik atd.).
Několik let se neškolila, v podstatě jí v oboru ujel vlak.
Zaměstnavatel ji bude muset školit, bude riskovat chyby, neznalost.
Bohužel je to tak, ženy matky to nemají jednoduché.
Neznáme, co si předběžně ujednali, nevíme, zda je tam např. po určité době zvýšení mzdy, také nevíme, zda zaměstnavatel je solventní.
Re: Diskriminace?
Já bych považovala za diskriminační postup zaměstnavatele, pokud by ji mzdu ponechal nebo dokonce zvýšil (!), diskriminováni by byli ti ostatní, kteří konají stejnou práci nebo práci stejné hodnoty a naplňují (naplňovali) očekávání zaměstnavatele, pokud jde o pracovní výkonnost a výsledky práce.
Dále, nevíme v jakém oboru paní dělala. Zda si udržovala i při dětech profesni vzdělání, nebo jestli si začne teprve teď doplňovat, co je nového.
Tohle bych si sama se zaměstnavatelem ujasnila. A navrhla mu přijatelný kompromis. Např. pokud bude s moji práci spokojeny, po 2-3 měsících opět navýši mzdu. Možnost práce v případě nouze z domova. Atd.
Děkuji za všechny předchozí názory, ani jsem netušila, jakou diskuzi rozpoutám. Opravdu téměř 5 roků nepracovala, ale myslela jsem si, že aspoň bude mít stejné peníze, co měla před nástupem na MD ("VŠ"-titul Bc.) Nehledě k tomu, že zaměstnavatel zrušil 13.plat a tento "rozpustil" do mezd zaměstnanců, ale matkám na rod.dovolené ani nepřidal 1/12 zrušeného 13.platu, ale ještě naopak snížil mzdu (v tomto případě o 4.500 Kč, tj. cca o 28 %). Nejedná se o soukromníka, ale firmu se zahranič.účastí, která má pracovišti v nově postaveném paláci.
Tak ale nevíte, jestli po zapracování jí mzdu nezvýší, protože nevidím důvod, proč by měl 13. plat, který je jistě formou odměny za pracovní výkony, dávat někomu, kdo 5 let pro něj práci neodváděl. Už jsem vám jednou psal - domnívám se, že nástup po 5 letech se rovná nástupu absolventa bez praxe, všechno se změnilo a jistě, pokud bude pro firmu odvádět adekvátní výkony, jí mzdu velmi rychle zvýší. Pokud nebude, není se co divit, firma platí za práci, nemůže být charitativním spolkem.
Záleží na firmě. U nás ve firmě se také rozpouštěl 13.plat do měsíční mzdy a automaticky to platilo i pro matky v mimoevidenč.stavu. Záleží,jak to mají ve vnitřním předpisu. Tady dávají ženám po rod.dovolené takové podmínky, aby jim nemuseli dát odstupné a snižují mzdu. Řekli jí, že za pár let!!! by se mohla dopracovat na původní mzdu, kterou měla před nástupem na MD v r. 2011. Takže ber nebo ukonči prac.poměr.
Mám také vychované děti, ale jak se říká malé děti-malé starosti, velké děti-velké starosti. A nyní si dělám starosti o vnoučata, dospělé děti a jejich partnery. Holt, je jiná doba a na trhu práce to není vůbec jednoduché, zvláště pro mladé lidi a pro matky, vracející se z rod.dovolené,které nikdo nechce a někteří zaměstnavatelé jim to hodně znepříjemňují. Jak píšete, rodina už opravdu dávno není základ státu. Běžná mladá rodina to má v dnešní době hodně těžké.
No tak já už mám také vnoučata a nemyslím si, že by to bylo o tolik horší. Za nás byla ošetřovačka placená 3 dny, teď je 9, na jedno dítě nebyl žádný rodičovský příspěvek, ten byl až na druhé dítě. A v práci, když jste chyběla také na vás nekoukali zrovna příznivě. Kromě toho školky byly otevřené kratší dobu než teď, o obchodech ani nemluvě. O víkendu jste nekoupila ani chleba. Každá doba má své a moje žena také v době, kdy jsme měli malé děti, vzala podřadnější a méně placenou práci, aby nebyl takový problém , když by chyběla kvůli dětem. Kariéru mohla dělat , až byly samostatnější, taky za podstatně vyšší plat. Je sice těžká doba, ale zase je pravda, že nároky mladých na cokoliv jsou podstatně vyšší, než byly dříve. Dříve se bralo jako samozřejmost, že rodina nemá velké příjmy a moc si toho nemůže dovolit, když byly děti malé. Je pravda, že také nebylo moc za co utrácet.
Tak otázka je, za co je 13. plat určen. Pokud to není odměna za celoroční práci, tak ano rozpustili do mzdy i matkám na MD,RD. Pokud to byla odměna za celoroční práci - není důvod dávat těm, kteří celý rok nepracovali. Ono totiž zaměstnavatel stejně matkám musí platit dovolenou, i když nepracují, protože MD je výkonem práce. Takže když jí to dobře vyjde, platí zaměstnavatel klidně i 10 týdnů, při dvou dětech až 20 týdnů - za nic. Proto se nelze divit ani té "diskriminaci" matek, protože normální matka takřka nikdy (pokud má takto malé děti) nemůže odvádět stejný pracovní výkon jako ostatní zaměstnanci.
13.plat nebyla roční odměna. Děkuji za názory všech, mladá maminka se musí rozhodnout sama. Jednáním firmy byla zaskočena a já také. Dělám v zahraniční firmě a tam to je, co se týče mzdy a odstupného pro vracející se z RD o něčem jiném. Zase jsou tam jiné problémy. Hezký večer.
Re: Nižší mzda po rod.dovol./ výsledek?
Dnes nastoupila do práce. Nedali jí žádný nový mzdový výměr, novou částku ví zatím jen ústně. I když je název funkce stejný,měla by dělat úplně něco jiného (8 hodin se sluchátky na telefonu pod přísnou kontrolou). Obě děti jsou nemocné, tak se bude střídat celá rodina po dnech. Její manžel byl minulý týden nemocný,tak si nemůže vzít OČR. Bude si hledat jinou, smysluplnější práci, i když ví, že to bude těžké a s penězmi, které měla před 5 lety, se bude muset rozloučit. Ani neví, jak vysokou by měla příp.podporu, kdyby třeba po 14 dnech dala návrh na dohodu z důvodu péče o dítě. Snad z nového pravděpodob.výdělku, tj z cca 10 tis. Kč. I když to situaci neřeší.
>>>>>
>>>>>
>Státní/sociální byty v naší zemi dostávají jiní
>zasloužilí občané. Cena v lékárně možná nebyla 1 tisíc Kč,
>ale k 800 Kč se blíží. Navíc měly děti záněty močáku a
>zvukovodu, a to je různých léků, které nehradí
>pojišťovna - ale vím, že hradí opět těm "sociálně slabým".
O tom, kdo dostává sociální byty, moc nevím, ale hypotéka, u které splátka činí 15 tisíc, nemohla být poskytnuta na byt typu sociálního bytu. Denně jsem zapojována do životních osudů lidí, kteří si vzali hypotéku a z nejrůznějších důvodů přestali splácet.
Jak jsem uvedla, 15 tisíc není jen splátka hypotéky, ale i inkaso, nezbytné životní pojištění k HÚ a úrazové pojištění pro celou rodinu a navíc platí i poctivě poplatky TV a rádia. Podobné panelákové nezrekonstruované byty v Brně, který koupili před 2,5 roku, jsou nyní o 700 - 900 tis. Kč dražší. Myslíte, že je lepší platit nájem za 15 tisíc?
vstoupím také do diskuze, u státních bytů v Brně se nájemné pohybuje i kolem 7tis, záleží na tom jak velký byt máte, my máme 2+1, v centru brna jsou větší, tak vyšší nájem, ale to záleží na každém z nás. Já osobně bych nastoupila do práce i za 12tis. a vydržela bych to těch 5 měsíců jak píšete, co se týče pracovní doby ona může dávat ráno do školky, manžel, babičky, mohou vyzvedávat, školky jsou otevřené do 16.30hod, tak snad někdo může, mě spíš připadne, že se jí nechce pracovat, nezlobte se. Navíc by si měla uvědomit, že když nemá hlídání při nemocech, tak bude mít očr a pokud bude někde hledat práci, 2 děti, vím, že matky to mají těžké, ale nikdo nad ní jásat nebude. Já sama, když jsem se měla vracet do práce, jsem byla rozhodnuta, dítě dát v nejhorším i do soukromé školky, protože ta práce za to stojí,ikdyž mi nezůstane z výplaty skoro nic. Je fakt, že my hlídání máme, sice 20km od našeho bydliště, ale je, proto jsem naopak na pohovoru řekla, že hlídání mám, max. řeším tak, že ráno jdu s dítětem k lékaři, aby předepsal léky a pak nastupuje babička s dědem.
Jak tu už někdo psal, vzala bych místo, které jí nabízí a byla za něho ráda.
Podporu bude mít chvíli a ani za půl roku na ni nikde nebudou čekat s vyšším platem.
A tu soukromou školku bude platit už jen pár měsíců, takže pak to bude zase lepší. Ať si to paní uvědomí.
Ale to jsem odběhla od tématu:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2016 18:40
Dobrý den, prosím o názor zkušené personalistky a mzdové účetní. Mladá maminka se vrací po rodičovské dovolené ke svému zaměstnavateli na pozici, která je podle názvu shodná s pozicí, kterou vykonávala před 5 roky, kdy šla na mat. dovolenou. Dle popisu práce se pozice odlišuje, ale název pozice je stejný. To tedy zřejmě zaměstnavatel splnil. Navrhuje jí však mzdové zařazení o 4.500,- Kč nižší než měla před nástupem na MD před 3 roky (nyní navrhuje 12 tis.Kč místo původních 16.500 Kč). Mzdu měla tehdy stanovenou Mzdovým výměrem a zřejmě by jí musel dát zaměstnavatel po nástupu z rod. dovolené nový Mzdový výměr s nižší částkou. Zaměstnavatel tvrdí, že koná správně, že jí zaměstná na stejné pracovní pozici, ale mzdu nyní stanoví jinak, že se jedná o jednostranný akt ze strany zaměstnavatele. Postupuje zaměstnavatel správně? Mladá maminka byla přístupem zaskočena, v pondělí se má vyjádřit, zda nastoupí po rod. dovolené nebo skončí dohodou bez odstupného. Z čeho by jí potom úřad práce spočítal podporu? Měla by tu úplně minimální, protože za poslední 2 roky nebylo za ni odvedeno SaZP nebo z pravděpodobného výdělku od zaměstnavatele? Nebo má alespoň na 1 den nastoupit, počítala by se potom podpora z pravděpodobného výdělku, tedy z těch 12 tisíc Kč? Má zabojovat nebo to rovnou skončit dohodou s tím, že dostane minimální podporu. Děkuji.