Re: OSVČ - zahájení živnosti
Dle telefonniho hovoru se ZP mi bylo sdeleno ze od 1.10.2015.
U OSSZ to bude podobné.
Ještě se zeptám.Je to VVČ pri rodičovske dovolene. Pri prehledu pro OSSZ mam vyplnit vymerovaci zaklad 0, kdyz zaklad dane je cca 18.000,-?? Dle pokynu to tak chapu. Neprekrocila vymerovaci zaklad pro rok 2015.
Dekuji za odpo.
Tak se poradím takto ... Mě to tedy za období od 10 - 12 (tj 3 měsíce) kdy vyměřovací základ za rok 2015 je 63 865 a o každý měsíc neodpracovaný se ponižuje o 5 323, to znamená že můj by měl být 5323 * 3 měs = 15 969,- Kč. Ale můj základ je 18 000, tak mi to hází z tohoto čísla 50% a doplatek cca 2700, i přesto že mám vyplněno VVČ - oddíl D 21.1 - rodičovský příspěvek .. Je to tím, že pro mě stanovený vyměř. základ je nižší než daňový základ tvrzený na základě DPFO?
s tímto fakt nemám zkušenost, tak uvitám opravdu radu.
Předem moc děkuji za odpověď.
Je to tím, že za ty tři měsíce máte vyšší VZ než je ta hranice, do které se Sp neplatí. kdybyste měla VZ 18 tis. za celý rok podnikání, pak byste SP neplatila, ale protože doba podnikání je jen 3 měsíce a ta minimum je 63.865-(9*5323)...máte VZ vyšší a doplácíte SP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2016 14:28
Dobrý den
OSVČ. dle výpisu ze ŽL zahájila činnost k 30.9.2015. Ovšem výpis vydala 1.10.2015.
Když budu vyplňovat pro ZP nebo OSSZ přehled za rok 2015 z VVČ, mám vyplnit i září? Příjde mi nesmyslné platit celý měsíc kvůli 1 dni?
Děkuji za odpověď