Re: Zkrácení RD-musím nastoupit do práce
Pravděpodobně máte rodičovskou dovolenou u svého zaměstnavatele do 3 let věku dítěte. Pokud byste chtěla být doma až do 4 let věku dítěte, musela byste se se zaměstnavatele domluvit, zda by byl ochotný Vám poskytnout neplacené volno, nebo se domluvit na ukončení pracovního poměru dohodou. Nebo dát výpověď.
Pobíráte rodičovský příspěvek, ale délka čerpání RP nemá vliv na volno u zaměstnavatele.
Rodičovská dovolená je jen na 3 roky. Pletete si to s rodičovským příspěvkem. Musíte nastoupit po třech letech věku dítěte do práce nebo požádat zaměstnavatele o neplacené volno, které vám může ,ale nemusí povolit.
U zaměstnavatele můžete čerpat rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte. Po tuto dobu můžete (ale nemusíte) čerpat rodičovský příspěvek.
pokud chcete zůstat doma do 4 let věku - musíte na ten poslední rok požádat zaměstnavatele o neplacené volno. To on může schválit (ale také nemusí).
S délkou výplaty rodičovského příspěvku to nemá nic společného.
Můžete klidně čerpat 2 roky a být doma 4 roky (pokud zam-tel souhlasí). Nebo naopak - čerpat 4 roky a po dvou letech se vrátit do práce.
"Povinnost držet místo" má zaměstnavatel 3 roky.
Máte rodičovský příspěvek nastavený do 4 let věku dítěte. Ale rodič.dovolená je pouze do 3 let věku dítěte, pak musíte nastoupit do zaměstnáná (bez ohledu na délku pobírání rodič. příspěvku) nebo požádat zaměstnavatele o čerpání neplaceného volna např. do 4 let věku dítěte.
Máte pravdu, napsala jsem to špatně, RD mám do 3 let věku dítěte. Když bych zůstala do 4let a zaměstnavatel mi dal NV, to znamená, že by mi srážel zdravotní pojištění a jak je to se sociálním pojištěním ? Započítává se doba NV do doby potřebné pro důchod ? Děkuji všem.
>>>Dobrý den, mám dotaz. Čerpám RD na 4 roky. Pokud bych
>>>se rozhodla změnit délku výplaty RD na 3 roky, kdy
>>>mám
>>>povinnost nastoupit opět do zaměstnání ? Musím
>>>nastoupit po zkrácené době t.j.3 roky nebo můžu
>>>zůstat
>>>doma
>>>do 4 let ? Jak by to řešil zaměstnavatel ?
>>>Děkuji.
>>
>>Máte rodičovský příspěvek nastavený do 4 let věku
>>dítěte. Ale rodič.dovolená je pouze do 3 let věku
>>dítěte,
>>pak musíte nastoupit do zaměstnáná (bez ohledu na
>>délku pobírání rodič. příspěvku) nebo požádat
>>zaměstnavatele o čerpání neplaceného volna např. do 4
>>let věku
>>dítěte.
>
>Máte pravdu, napsala jsem to špatně, RD mám do 3 let
>věku dítěte. Když bych zůstala do 4let a zaměstnavatel
>mi dal NV, to znamená, že by mi srážel zdravotní
>pojištění a jak je to se sociálním pojištěním ?
nic by nesrážel
Započítává
>se doba NV do doby potřebné pro důchod ? Děkuji všem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2016 14:43
Dobrý den, mám dotaz. Čerpám RD na 4 roky. Pokud bych se rozhodla změnit délku výplaty RD na 3 roky, kdy mám povinnost nastoupit opět do zaměstnání ? Musím nastoupit po zkrácené době t.j.3 roky nebo můžu zůstat doma do 4 let ? Jak by to řešil zaměstnavatel ?
Děkuji.