Technické zhodnocení.

• (neregistrovaný)

8. 2. 2016 18:07

Dobrý den, prosím o radu. Pán bude kupovat nemovitost na firmu a zajímá se, jestli bude běžné opravy dávat rovnou do nákladů nebo se bude navyšovat cena majetku a postupně se bude odepisovat. Můžete mi to prosím objasnit? Dočetla jsem se, že pokud opravy přesáhnou 40.tis v účtovaném roce, tak to je tech. zhodnocení. Je to tak? Děkuji Vám. Š.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2016 19:01

Š. (neregistrovaný)

Re: Technické zhodnocení.
      Děkuji, takže když nepůjde o rekonstrukci, modernizaci, zvednutí patra, změnu půdorysu atd. a pouze si nechá např. opravit schody a podlahu, tak na to není žádný limit? Ale přijde mi, že když vytrhá starou podlahu a nakoupí např. za 60.tisíc nová prkna a ještě dá tesaři za práci, tak se jedná o TZ. Jak poznám rozdíl mezi opravou a TZ. U TZ je ten limit 40. tis.? Je tento limit na celý kal. rok? Tedy, když zhodnotí za 20.tis v lednu, příští měsíc za 15.tis a další za 30. tis. Jak budu vědět, při účtování ledna (vede DE), že další měsíc bude opět zhodnocovat, že to tedy nemám dávat do výdajů, ale do TZ? Nevím, zda se ptám správně. Když při účtování v lednu narazím na fakturu např. nákup dřeva (na podlahu) za 20. tis. mám to dávat rovnou jako TZ? Děkuji ještě jednou.

• 8. 2. 2016 19:06

allli

rozdíl mezi opravou a TZ se někdy posoudí dost těžko
      pokud pouze zamění materiál při výměně podlahy a podlaha nebude mít lepší parametry, tak se jedná o opravu a limit žádný není

• 8. 2. 2016 19:09

Š. (neregistrovaný)

Děkuji, necháme to, až budeme vědět více co se bude opravovat či měnit, pak použijeme cit a názory zde přítomných ... Pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).