Re: dohoda o provedení práce - domácí úk
Oproti roku 2015 se nic nezměnilo. Vaše úvaha je správná a platná i pro r.2016
Re: dohoda o provedení práce - domácí úk
Ano, žádné změny nebyly z DPP do 10.000,- se ZP ani SP neodvádí. Jen daň 15%.
Ale chybí vám tam důležitý údaj, zda zaměstnanec podepsal, nebo nepodepsal Prohlášení poplatníka. Takže nevíme, zda mu bude poskytnuta sleva na dani. A zda daň bude srážková, nebo zálohová.
Re: pozor na zadání
Moje zadání je přesně:
Vypočťete kolik dostane zaměstnanec na základě dohody o provedení práce za měsíc leden 2016, když konal práci 100 hodin v daném měsíci. Za jednu odpracovanou hodinu mu náleží 100 Kč.
Rozpočítejte jednotlivé složky mzdy.
...chápu to tak, že napíšu:
odměna (ne tedy hrubá mzda) 100h x 100 Kč = 10000 Kč
sociální pojištění = 0 (do limitu 10000 Kč se SP neodvádí)
zdravotní pojištění = 0 (do limitu 10000 Kč se ZP neodvádí)
Daň = 1500 Kč (pokud zaměstnanec nepodepsal prohlášení k dani z příjmů)
Daň = 0 (pokud zaměstnanec podepsal prohlášení a byla mu odečtena sleva na poplatníka)
Čistá mzda (mohu napsat mzda?) = 10000 Kč pro zaměstnance s podepsaným prohlášením a 8500 Kč pro zaměstnance bez podepsaného prohlášení
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2016 22:56
Dobrý den,
musím odevzdat domácí úkol z účetnictví a mám vypočítat mzdu na dohodu o provedené práce za 01/2016.
Odpracovné hodiny 100 h x 100 Kč = 10000 Kč.
Bude to tak, že spočítám jenom daň a žádné sociální a zdravotní pojištění a do řešení odpovím, že se sociální a zdravotní z dohod o provedení práce do 10 tis. nepočítá? Mám staré příklady z roku 2015 a aktuality si máme najít :-(. Prosím poraďte mi. Žádou změnu proti roku 2015 nemůžu najít.
Děkuji.