Re: Spolek - cestovní náhrady.
Tohle je problém, kde jsou dva tábory (i mezi auditory). Cestovní náhrady jsou podle zákoníku práce, ti členové ale zřejmě nejsou zaměstnanci, takže se to na ně nevztahuje.
Já to řeším tak, že v interní směrnici je řečeno, že členům se v odůvodněných případech vyplácí náhrada odpovídajícím způsobem jako je stanoveno v zákoníku práce. Několik kontrol poskytovatelů dotací (kraj, MŽP, ...) to akceptovalo, kontrolu FU jsem neměl. Vím, že to obdobně řeší většina spolků, se kterými jsem přišel do styku.
Takže pokud se zisk spolku neblíží 300 tis. Kč tak bych to řešil nedaňově, daň bude stejně nula. Pokud bych potřeboval zisk snížit, tak bych to riskl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2016 9:02
Dobrý den,
neúčtuji nevýdělečné organizace, kamarádka mě poprosila o radu a tak se snažím zjistit: mají spolek - amatérské divadlo a 2 členové spolku vozí na představení ostatní členy ve svých autech, a já si nejsem jistá, jakým způsobem se to dá promítnout do účetnictví spolku? Je to daňově uznatelný náklad?
Děkuji za rady