Re: KH - DIČ příspěvkové organizace
>Dobrý den,
>řeším problém s neuvedením DIČ u osoby povinné k dani,
>ale není plátce. Jsou příspěvkové organizace osoby
>povinné k dani? Např. základní škola, mluvila jsem s
>ředitelkou a ona neví, že by měli přiděleno DIČ - plátci
>nejsou. Děkuji
Já měla právě v plánu je do A.5 házet, ale nejsem si tím na 100% jista. Jedno DIČ k příspěvkové org. jsem získala a je stejné jako IČ, možná bych to riskla a DIČ takto "vytvořila" i pro ostatní. Ale počkám na názory ostatních.
Ano, kvůli řádnému vystavení daňového dokladu bych sdělení DIČ po druhé straně požadovala.
Druhá strana nemá ale žádnou povinnost mi jejich DIČ sdělit.
V povídání finanční správy je popsaná situace, kdy odběratelem je fyzická osoba.
Co ale dělat, když odběratelem je právnická osoba - nevím
U právnické osoby nelze předpokládat, že je spotřebitelem. Tím může být pouze fyzická osoba.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi
" Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit. "
Tak nad touto formulací jsem se dlouho zamýšlel a dospěl jsem k tomu, že i právnická osoba může VYSTUPOVAT jako konečný spotřebitel, byť jím ve skutečnosti být nemůže. Koneckonců, v daních je v těchto zeměpisných šířkách možné všechno. Přiznávám, že jde o slovíčkaření, ale k takovýmto úvahám nás finanční správa přímo nutí svou skoupostí na informace.
- u fyzických osob do A5
- u právnických osob - podnikatelů - do A5 (může tam být skupinová registrace, a to by byl problém). Takhle budou mít problém oni, protože bez DIČ si případně neodečtou DOH na vstupu - CML doklad nespáruje
- u orgánů státní správy doplnit CZ+IČO a dát do A4 (tam skupinová registrace nehrozí). U škol, které se tady hojně řešily, totéž.
Je samozřejmě nutné se psychicky připravit na to, že ani tohle řešení není dobré, ale ze všech špatných, ke kterým nás FS nutí, jsem na lepší nepřišel.
Taky už jsem něco podobného řešila. Jelikož poskytujeme služby (vodo,topo,plyn) zejména pro bytová družstva, takže je předpoklad, že osoby povinné k dani jsou, ale nezjišťuji si jejich DIČ - služby si nikdy v budoucnu odečítat v DPH nebudou, tedy nevznikne mezi nimi a námi žádná vazba v KH.
Nezlobte se, ale zrušit registraci DIČ je nesmysl, mohla být zrušena registrace k DPH. Tyto organizace všechny rozhodně DIČ maji, jen obvykle nejsou plátci DPH.
Takže já na faktury DIČ dávám, když si uplatní odpočet tak se KH spáruje, pokud neuplatní, tak se nic neděje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2016 9:59
Dobrý den,
řeším problém s neuvedením DIČ u osoby povinné k dani, ale není plátce. Jsou příspěvkové organizace osoby povinné k dani? Např. základní škola, mluvila jsem s ředitelkou a ona neví, že by měli přiděleno DIČ - plátci nejsou. Děkuji