Životní pojištění celá rodina - odpočet?

• (neregistrovaný)

10. 2. 2016 11:56

Dobrý den,
    prosím o radu. Zaměstnanec mi přinesl potvrzení o zaplaceném pojistném na soukr. životní pojištění, k tomu jsem chtěla i kopii smlouvy. Ve smlouvě jsem zjistila, že on je jako pojistník a zároveň 1.pojištěný, manželka 2.pojištěný a pak jsou 1. a 2. pojištěné dítě. A já nyní nevím, zda můžu uplatnit odpočet v plné výši (a zda vůbec), když v zákoně se praví, že "... lze odečíst zaplacené pojistné dle smlouvy uzavřené mezi poplatníkem jako pojistníkem a pojištěným v jedné osobě....". A v tomto případě je pojištěným kromě zaměstnance i jeho manželka a děti. Jak toto prosím řešíte? Na našem FÚ neví :-).... Předem děkuji. Klárka K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 2. 2016 12:05

RenataH (neregistrovaný)

Re: Životní pojištění celá rodina - odpo
      potvrzení většinou bývá vystaveno pouze na částku, která byla zaplacena za pojištění pojistníka. Tím by měl být zaměstnanec. Možná pro ujištění můžete zkusit i propočítat, možná máte k dispozici i rozpis, kolik se za koho platí.

• 10. 2. 2016 12:27

Klárka K. (neregistrovaný)

Celý rozpis bohužel nemám. Mám pouze rozpis na životní pojištění, úrazové, po. nemoci atd. Ale za komplet všechny pojištěné. Na potvrzení je uvedeno, že poplatník zaplatil (on platí samozřejmě celou částku) tolik a tolik. A je zde uvedeno "na své soukromé životní pojištění podle smlouvy..." - toto je asi ta důležitá věta. Můžu tedy celou částku dát do odpočtu?

• 10. 2. 2016 13:12

RenataH (neregistrovaný)

ano,to je vyčíslená částka pouze na jeho pojištění (je to podobné, jako když jsou v některých ŽP různá připojištění - úraz, nemoc, hospitalizace- v tom případě je také vyčíslena pouze částka životní pojištění, které lze uplatnit v daních (ŽP,smrt,smrt úrazem...)

• 10. 2. 2016 13:15

Klárka K. (neregistrovaný)

Děkuji moc!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).