Re: OT:Platební kalendář_Finanční správa
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi
XVI. Platební a splátkový kalendář
Dotaz 1 – Splátkový kalendář
(zveřejněn 4.2.2016)
Dotaz 2 – Platební kalendář
(zveřejněn 4.2.2016)
Jak postupovat ve vykazování plnění uvedených na platebním kalendáři (zálohy na energie apod.)? A jak postupovat, když není hrazeno v souladu s rozpisem plateb dle platebního kalendáře?
Odpověď 2
Platební kalendář (PK) je zvláštní daňový doklad s náležitostmi dle § 31a zákona o DPH, který je vystaven pro poskytování úplat před uskutečněním zdanitelného plnění a má své evidenční číslo a je na něm rozpis plateb na předem stanovené období. Tento druh dokladu je v praxi vystavován především v případě pravidelných záloh, k jejichž vyúčtování dochází v delším časovém období, aby nemusel být vystavován samostatný daňový doklad na každou přijatou platbu.
V praxi mohou v souvislosti s platbami záloh dle platebního kalendáře vznikat různé situace – např.:
a) Odběratel zaplatí zálohu před termínem stanoveným v PK
b) Odběratel zaplatí zálohu v termínu stanoveném v PK
c) Odběratel zaplatí zálohu po termínu stanoveném v PK, ale před datem uskutečnění zdanitelného plnění (DUZP)
.......... pokračování na stránkách finanční správy .................
Tak jsem si to přečetla.
nevím teda jestli je doporučuváno neuplatnovat v jednotlivých měsícíCH
DPH na vstupu, ale až na základě vyúčtování?
když budu uplatnovat měsičně , tak je tedy jestli jsem dobře pochopila, možné jako DUZP uvést datum odepsání z našeho účtu.
(platíme pravidelně měsičně trvalým příkazem)
>Tak jsem si to přečetla.
>
>nevím teda jestli je doporučuváno neuplatnovat v
>jednotlivých měsícíCH
>DPH na vstupu, ale až na základě vyúčtování?
>
>když budu uplatnovat měsičně , tak je tedy jestli jsem
>dobře pochopila, možné jako DUZP uvést datum odepsání
>z našeho účtu.
>(platíme pravidelně měsičně trvalým příkazem)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2016 14:03
Dobrý den,
změnili jsme společnost od 1.1.2016 na dodávku elektřiny ENERGY TRADING.
dostali jsme od nich platební kalendáč na dané měsíce s vyčíslením DPH.
loni jsme měli jiného dodavatele a ten nám každý měsíc posílal danový doklad na přijatou platbu.
od té nové společnosti jsem za leden (uhrazená platba) zatím nic nedostala, takže asi bude zřejmě jen ten platební kalendář.
vzhledem k tomu, že částka zálohy je 17 000,- zajímalo by mě jak to děláte Vy co se týká kontrolního hlášení.
uvedeu datum odeslání zálohy jako datum UZP?
nebo požadovat po dodavateli danový doklad k přijaté platbě?
děkuji