Re: Nemoc a odvody na OSSZ
Mám verzi 16.102 je to poslední verze aktualizovaná 8.2.2016.
Já napíšu jak to mám ve vyúčtování mezd. Jde o to, že mě volal šéf, že se mu zdají odvody vysoké, když jsou zaměstnanci nemocní.
Sociální poj. úhrn vyměřovacích základů 128852 Kč, zaměstnanci 8360, zaměstnavatel 32123 pojistné celkem: 40593
Úhrn náhrad mzdy za dobu DPN celkem: 15695 z toho refundovaná část 0 Kč a z toho nerefundovaná část náklady zaměstnavatele 15695
Doplatek soc. poj je větší než refundovaná část 40593 Kč
Když si z těch vyměřovacích základů vypočítáte % odvodů SP, tak to zhruba sedí (rozdíly u odvodů za zaměstnance jsou způsobené zaokrouhlováním u jednotlivých pracovníků, rozdíl odvodu za zaměstnavatele je způsobený asi tím, že jste se přeťukla). SP zaměstnance činí 6,5%. 6,5% z 128852 = 8375. SP za zaměstnavatele činí 25%. 25% z 128852 = 32213.
Čili zaměstnavatel odvede oboje SP. A nemocným zaměstnancům zaplatí náhradu za nemoc v prvních 14ti dnech nemoci.
Nijak. Pan šéf zaspal dobu. První roky, kdy se zavedla náhrada mzdy vyplácená zaměstnavatelem, tak měly malé firmy možnost si zvolit vyšší procento odvodů (místo 25% odváděli 26%) a potom dostávaly od OSSZ polovinu vyplacených náhrad. To bylo pouze přechodné období, teď už to neplatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 2. 2016 9:37
Prosím o radu, nemocné zaměstnance máme poprvé.
Mzdy zpracovávám v programu Money, po zpracování a zaúčtování mezd mám závazek odvod na OSS Z ve výši 40593 Kč. V interních dokladech mám doklad Nerefundovaná náhrada mzdy 15695 Kč.
A nevím kolik zaplatit na sociálním pojištění ten rozdíl?
40593 - 15695 = 24898 Kč. Poradíte prosím. Děkuji