Re: OT: nejtěžší a nejzáludnější část pr
Ano to rozhodně, já dělám účto tátovi v našem s.r.očku. Tak moc možností nemám když něčemu nerozumím tak mě před ostatními seřve, nebo doma i natluče když se třeba zeptám opakovaně. Není zlý, ale je pruďas a nemá na papírování trpělivost
Mám pocit, že chcete slyšet, že jste nejlepší, nejšikovnější a máte nejzodpovědnější práci. Po 35ti letech práce hlavní účetní bych si nedovolila říct, co je nejtěžší. Naši zákonodárci nás nenechají vydechnou, ať jde o jakoukoliv oblast. Já zastávám názor, že i práce pekaře je náročná a důležitá, ale také i záludná. Připálený, nedopečený nebo nevykynutý chleba by Vám asi nechutnal. Trochu pokory by to chtělo
Možná paní chtěla jen trochu upozornit na to, že naše práce je ne všemi doceněná. Někteří ji totiž bagatelizují na administrativu, papírování ... A myslí si, že ji může dělat kdokoliv.
Mzdy jsou dost složité. Jiné oblasti taky, protože se musí sledovat všechny změny v zákonech a poradit si i s neobvyklými případy.
Jak z toho na chvíli člověk vypadne, tak je ztracený ...
Takhle jsem to nemyslela vůbec. Já si právě naopak nevěřím, z každé kontroly mám infarktové stavy. Protože je toho ještě tolik co neznám, ale jelikož ve firmě ještě hlídám chod prodejen a skladů, částečně pomáhám se zahraničním obchodem tak nevím kde ten čas na zákony a paragrafy vzít. Vím že určitě máte možná daleko víc povinností, ale já prostě nezvládám aspoň zatím
Infarktový stavy z kontrol mám i po letech. Když to přeženu, nikdy nebudete znát všechno. Asi před 3 lety dával školící k dobru iniciativu našich zákonodárců. Tehdy řekl, že za 2,5 roku jen daň z příjmů byla novelována asi 160x!!! Dělat svoji práci a přitom sledovat všechny změny - no pane jooo.........!! A kde jsou další, mzdy, DPH, silnička, nemovitost a další a další. Takže zachovejte klid, pracujte tak jak nejlíp umíte, ale moc pochopení od nadřízených nečekejte.
Dělám "jen" stále se měnící mzdy, ať jsou měněny vnitřními předpisy odměňování nebo zákonem + personální záležitosti, školení, LP a každý měsíc odesílám výplaty s divným pocitem i po 7 letech :-) Kontroly, které proběhly už 2x, 3x, těch už se snad ani nebojím, ale bojím se, že vyplave něco, že jsem opomenula "něco", o čem nemám třeba ani tušení, že se má dělat... Za těch málo let proběhlo tolik změn, že se nedovedu představit dělat v podniku úplně celé účetnictví.
...a teď vážně :
I pro mne to jsou mzdy a související záležitosti. Všechno ostatní se mi zdá celkem stravitelné. Vzhledem k tomu, že se až na malou vyjímku pořád pohybuji v jednom oboru, nemusím se zabývat specifickou problematikou těch ostatních.
Navíc účetnictví není mou hlavní pracovní náplní a ani mne to nijak zvlášť nebaví.
No nic, každý máme něco co děláme rádi a něco, co bychom raději nedělali.
Hezký víkend všem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 2. 2016 14:51
Hezké odpoledne,
Jaká je podle Vás nejtěžší a nejzáludnější část práce účetní/ho. Pro mě jsou to jednoznačně mzdy a jejich problematika. Nechci nikomu ublížit, nebo způsobit nějaký malér. Tak se bojím každý výplatní termín jestli to mám správně.Fakturace a DPH se dá naučit, ale mzdová problematika mi přijde z celého účetnictví nejširší a nejrizikovější. Ale možná je to tím, že mám za sebou v účtu "jen" 3 roky. Jak to máte vy?