Krácený paušál na provoz vozidla

• (neregistrovaný)

12. 2. 2016 12:30

Zdravím Vás všechny.
    Setkal jsem se s názorem, prý dokonce na nějakém školení (jakýsi Řehulka), že u kráceného paušálu na provoz soukromého vozidla je třeba FÚ dokázat, že bylo v daném měsíci alespoň jednou použito pro podnikání. Oponoval jsem dotyčnému, že není jak dokázat, když není potřeba vést knihu jízd a byl by tím popřen smysl paušálu...

Nicméně i nadále je mi tvrzeno:
    Došli jsme k tomu, že jedna věc je dokazování délky cesty, což u tarifu není potřeba a vyplývá to z materiálů, které jste poslal. Druhá věc, o kterou tu zřejmě jde (kvůli které na to Řehulka upozorňoval) je nutnost být schopný prokázat, že jsem soukromé auto daný měsíc k dosažení, udržení atd. zisku skutečně potřebovala. Jak padlo v kurzu, i kdyby to měla být cesta 1 km do banky, vložit do ní hotově vybrané nájemné.

Mně to přijde jako nesmysl, prostě využívám paušál, proč bych měl nějakým způsobem dokazovat použití vozidla? Setkali jste se někdo s takovým tvrzením?

Děkuji za Vaše názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2016 13:30

Vladimír 2

Re: Krácený paušál na provoz vozidla
      Pane kolego. Můj názor stále vychází z textu zákona 24/2/zf
      Používá-li poplatník některé silniční motorové vozidlo, u něhož uplatňuje paušální výdaj na dopravu, pouze zčásti k dosažení, zajištění a udržení zdanitelného příjmu, lze na takové silniční motorového vozidlo uplatnit pouze část paušálního výdaje na dopravu stanoveného dle předchozí věty ve výši 80 % této částky (dále jen "krácený paušální výdaj na dopravu"). Pokud poplatník u některého vozidla uplatní v souladu s předchozí větou krácený paušální výdaj na dopravu, potom pro účely tohoto zákona platí, že ostatní vozidla, u nichž poplatník v souladu s tímto ustanovením uplatní paušální výdaje na dopravu, užívá výlučně k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Pro účely tohoto zákona se má za to, že poplatník užívá silniční motorové vozidlo, u kterého uplatňuje paušální výdaj na dopravu, výlučně k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů, pokud tak prohlásí, není-li prokázáno jinak.

Upřu-li zrak na =užívá výlučně k dosažení,= tak to zřejmě znamená
      že nesmím jak přenechat (je zde uvedeno) tak ani pronajmout
      a pod., pouze používat výlučně k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů SVÝCH!
      =se má za to, pokud tak prohlásí, není-li prokázáno jinak.=
      Takže jsem přesvědčen, že se jedná o obrácené garde, tj.
      že někdo (berňák) bude prokazovat, že to není tak jak prohlásil.

• 12. 2. 2016 20:52

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Já jsem také přesvědčen. Ale co už... Ať si dělají, co chtějí, že jo ;-)

• 12. 2. 2016 21:58

Vladimír 2

Ten prvotní názor mě spíše připomíná hru na tichou poštu
      kdy již při třetí "hubě je vše jiné Zde se možná jednalo
      o vozidlo v OM u kterého byl uplatněn odpočet DPH!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).