Re: KH: Polotovar, Záskok, Kukátko, Pošť
Alen,
vím, že se opakuji.
Ale někteří čtenáři se podle kladených otázek s KH seznámili před několika dny a já jsem to tu publikoval před několika týdny či měsíci.
Snad to nikoho nepohorší.
Hezký den!
P.S.
FS se s KH také začínat seznamovat až nyní. V pátek jsem měl telefon s jedním pracovníkem ÚzP (můj SW se liší s ADIS o 120 Kč v celoročním koeficientu) a tak jsem se ho (nebyla to teta) zeptal na KH. Sdělil mi, že nic neví, že mají školení až příští týden. :-))
To je Pavle nepříjemné, tedy s tím rozdílem 120 Kč v celoročním koeficientu.
Schovávám jako relikvii PV na 8,- Kč doměrku v podobném případě.
Nic jiného za celý rok nenašli :-(.
OT: o šílenství některých tetek
Alen,
já jsem dostal jako předseda BD doporučený dopis, že naše BD dluží 1 Kč (slovy jednukorunučeskou) na dani z nemovitosti. Tak jsem ho ignoroval a vyčkával věcí příštích. Když jsem dostal druhý doporučený dopis, tak jsem se rozhodl jednat, už jsem nechtěl stát fronty na poště, DS ještě nebyly. Vzal jsem dva padesátihaléře (je už to starší příběh) a šel ho uhradit do pokladny. Pokladní nehnula brvou a vystavila mi potvrzení o úhradě dluhu. Zeptal jsem se jí, zda už něco takového inkasovala. Prý ano.
Když jsem za rok dostal složenku na zaplacení daně z nemovitosti, tak mi tam zohlednili, že jsem měl vlastně 1 Kč přeplatek.
Dotyčná pracovnice prý z FÚ odešla pro duševní problémy. Bohužel dost podobných tam ještě zůstává.
Hezký den!
Vítězný... ale pro koho? :-/
Pavle, moc děkuju za výstižné shrnutí. Je to super přehled pro nás co se jakžtakž orientujeme (nebo si to aspoň naivně myslíme) a hlavně skvělé shrnutí pro ty, kteří teprve procitají ze zimního spánku a začínají teprve zjišťovat, co je zač to kontrolní hlášení, když je okolo toho tolik řečí...
Re: KH: výzvy k doplnění - taky automat?
Zamýšlel jsem se dneska nad výzvami k opravě či doplnění KH. Ty přece nemůže rozesílat automat, mají-li splňovat požadavky § 89 DŘ na srozumitelnost. Tabulka třeba 50 položek typu "oddíl B2 řádek číslo 2539 sloupec DIČ - sorry, vo*e, error", to u mě není srozumitelná výzva, minimálně tam chybí "error, protože v KH čj. xxxxx je to jinak, a to tak, že ...."
Takže výzvy budou muset tvořit nebo aspoň upravovat úředníci a kolik takových jich za den budou schopni vyrobit ....? Za těch cca 20 pracovních dní, než na ně nachrlíme další várku? A mezitím ještě zpracovat opravná KH????
To nepůjde, velebnosti.
Všechno půjde. Zrovna nedávno jsem se bavil s pamětníkem o vojenském výcviku v letech 60.. Povinnou vojenskou službu odpracoval jako obsluha tankodromu a střelnice. Často se stávalo, že ovládání terčů nefungovalo. V tom případě měli připraven pseudorežim, kdy do stroje náhodně zadávali trefy. Tak nějak si představuji, že bude fungovat KH. Není možné přiznat, že král je nahý...
Františku,
z diskusí s beruškama jsem nabyl dojmu, že první výzvu vyplivne CML. Výzva bude asi ve Vámi uváděném tvaru, jen nebude používat "sorry". Jednak neví co to je a jednak se jedná o arogantní vrchost.
Teprve pokud nedostane do 5 KD řádnou odpověď a budou stále nespárované položky, tak předá CML celou kauzu na ÚzP. Ale berušky si nebyly moc jisté.
Nedomnívám se, že by první výzvy připravovaly berušky. Plátců DPH je 550 000, to by nezvládly. Navíc porovnat dva soubory dat je skutečně práce pro CML a nikoliv pro berušky. Výzev budou asi desítky tisíc podle toho jak jsou nastaveny tolerance, ale to je přísně tajné.
Výzvy očekávám začátkem března. Díky 5 KD na odpověď počítám, že kolem 10. března proběhne druhé kolo zpracování ledna s následnými KH. A od 25.3. se bude zpracovávat únor.
Že jsou výzvy nekonkrétní s tím si vrchnost již řadu let nedělá hlavu. Proč by měla začít dnes?
Hezký den!
>>Zamýšlel jsem se dneska nad výzvami k opravě či
>>doplnění KH. Ty přece nemůže rozesílat automat,
>>mají-li
>>splňovat požadavky § 89 DŘ na srozumitelnost.
>
>Nedomnívám se, že by první výzvy připravovaly berušky.
>Plátců DPH je 550 000, to by nezvládly. Navíc porovnat
>dva soubory dat je skutečně práce pro CML a nikoliv
>pro berušky. Výzev budou asi desítky tisíc podle toho
>jak jsou nastaveny tolerance, ale to je přísně tajné.
>
>Výzvy očekávám začátkem března. Díky 5 KD na odpověď
>počítám, že kolem 10. března proběhne druhé kolo
>zpracování ledna s následnými KH. A od 25.3. se bude
>zpracovávat únor.
>
>Že jsou výzvy nekonkrétní s tím si vrchnost již řadu
>let nedělá hlavu. Proč by měla začít dnes?
To je fakt, normální adresát zavolá a zeptá se, co tím chtěl úřední poeta říci a tím vlastně přiznává, že aspoň nějak porozuměl. Otrlí subjektové si troufnou nereagovat nebo namítnout nesrozumitelnost a jen opravdoví borci to dotáhnou ke kladnému judikátu. Ale říkám si, další nástroj v záloze, když se něco po...
Díky a zdravím
Pavle, ještě reakce na Vámi vyprávěný příběh o doměrku, nám se stalo něco trochu podobného letos:
13.1.2016 - platební výměr na úrok z prodlení, zaplaceno 22.1. Násl.
11.2.2016 - platební výměr - původně vyměřený úrok se snižuje o 2,- Kč, (přesně tak napsáno), celá zbylá částka opět předepsaná k úhradě. Doba trochu pokročila, takže zítra se podívám do daň. schránky, až potom případně zavoláme na FÚ.
Manželovi taky přišla před tuším dvěma roky doporučeným dopisem výzva k úhradě 1,-Kč - nedoplatek na dani z nemovitosti. Když jsem to patřičně komentovala na pokladně FÚ, kam jsem to jela zalplatit, babina nehla brvou a vypsala příjmový doklad :-) Opravdu efektivní výběr daní!!!!
Teď se jich zase musím trochu zastat. Stalo se mi asi před třemi nebo čtyřmi lety, že nedošla složenka a tak jsem zaplatil stejnou částku jako rok předtím. A co čert nechtěl, zrovna se něco měnilo, takže jsem měl zaplatit o 4,- Kč více. Výzva k uhrazení nedoplatku nedošla, zato se tyto čtyři koruny objevily ve složence o rok později jako nedoplatek. V rámci objektivity ovšem musím dodat, že to bylo za minulého ministra financí;-))
Jinak Vladimíre v něčem taky máte pravdu, my jsme se loni v dani z nem. spletli o 2 Kč. Potřebovali jsme bezdlužnost, naštěstí jsem se před žádostí podívala do daň. inf. schránky a ty 2 Kč jsem tam našla a doplatila. (to bylo u jiné firmy než minulý případ, bojím se že tam zmíněný úrok stále visí).
>Františku,
>
>z diskusí s beruškama jsem nabyl dojmu, že první výzvu
>vyplivne CML. Výzva bude asi ve Vámi uváděném tvaru,
>jen nebude používat "sorry".
a pošle ji berušce/tetce
no a beruška/tetka ji upraví a pošle:-)
Výzev budou asi desítky tisíc
to toho víte víc, než bůh:-) ale to vy vždycky, že?:-)
>Že jsou výzvy nekonkrétní s tím si vrchnost již řadu
>let nedělá hlavu.
už řadu let si s tím hlavu dělá, ale všude jinde, záleží na lidech
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 2. 2016 22:41
Protože se domnívám, že opakování je matka moudrosti, dovolím si zopakovat několik zlepšováčků pro přežití za doby působení šmíráckého KH.
1) Polotovar: systém nesmyslných sankcí je nastaven na to, že se musí informace vrchosti sdělovat do 25. Nicméně se může stát, že se nestíhá. Potom se vyplatí do 25. poslat KH ve stavu v jakém je, jako polotovar, zejména vydané DD nad 10 000 Kč a RPDP. Potom do 5 PD zpracovat řádné DP a následné KH. Pokud se to nebude používat často, mělo by to být bez sankce.
2) Záskok: pokud je kvalifikovaná osoba mimo pracovní proces a přijde výzva, tak se musí odpovědět do 5 KD. Že existuje nějaký ZP vrchnost buď neví nebo ignoruje. Je to vrchnost. Potom je vhodné zacvičit někoho, kdo dokáže odeslat odpověď na výzvu, že se trvá na původním podání. Hloupý CML nerozezná, kdo udělal chybu a tak bude polovina odpovědí na výzvu pravdivá. Pokud se to nebude používat často, tak by to mělo být bez sankce.
3) Kukátko: Osoba s plnými právy může pověřit jinou osobu, aby mohla číst seznam doručené pošty a poštu odesílat. Pokud přijde nějaká pošta, Kukátko nahlédne a informuje osobu s plnými právy, co došlo za poštu. Tak je možné oddálit doručení výzvy až o 10 dní.
4) Pošťák: u větších společností je v DS hodně zpráv, hlavně exekuce, různé informace od OVM atd. Potom je vhodné pověřit někoho plnou mocí, že bude zastupovat v oblasti DPH, ten si zřídí DS a bude z něho Pošťák. DS společnosti bude fungovat pro ostatní provoz a otravné výzvy ke KH se budou koncentrovat na jednom místě.
Vítězný 25.2. se blíží, ale je stále dost času se na něho připravit.
Hezký den!