Re: Výpočet dovolené
>>Dobrý den, prosím o radu.
>>
>>Máme 20 dnů dovolené. Zaměstnanec ukončil PP dohodou
>>k
>>29.2. Z loňského roku měl převedené 4 dny dovolené, z
>>toho si vyčerpal 1den v lednu a 2. den v únoru. Nyní
>>mu tedy zbývají 2 dny staré dovolené. Za letošek bude
>>mít nárok na 2/12 z 20 dnů nebo by musel letos
>>odpracovat 60dnů, aby mu vznikl tento nárok? Pak by se
>>tedy
>>počítalo za každých odpracovayných 21dnů 1 den
>>dovolené?
>>Pokud má nárok na 2/12 z 20dnů, pak to vychází 3,33 -
>>zaokrouhlí se na 3,5 dne nebo budou jen 3dny?
>>
>>Moc děkuji, nějak jsem se do toho zamotala?
>>
>>JI
>
>Do konce února nebude mít 60 směn, takže vznikne za
>každých 21 odprac. směn nárok na 1/12 celoročního
>nároku.
Moc děkuji. Dny dovolené se počítají jako neodpracované, že? Takže pokud dochodí celý únor, bude mít 39 odpracovaných směn, takže bude mít nárok na 1/12, což je 1,66 - zaokrouhlí se na 1,5 dne?
Pro dovolenou se dny čerpané dovolené berou jako odpracované dny.
Aha, tak to jsem netušila. Stejně má smůlu, protože tím pádem mu to vychází na 41 odpracovaných směn, takže 1/12 z celoroč. nároku, že? A jak je to, prosím, s tím zaokrouhlováním? Kdy se zaokrouhluje na půl dny a kdy na celé? Státní svátky se, doufám, do odpracovaných dnů nepočítají?
Děkuji. JI
Děkuji za radu. Opravdu se v tom nějak ztrácím. Měla jsem za to, že zaměstnanec má nárok na celoroč. výměr dovolené po 60 odprac. směnách - za předpokladu, že odpracuje celý rok. Pokud bude mít opracováno 60 směn a neodpracuje celý rok pak se počítá za každý odprac. měsíc 1/12 nároku. Myslela jsem, že jen pokud nemá ještě odpracováno 60 směn, počítá se za každých 21 odprac. směn 1/12 z celoroč. nároku. Např. pokud zaměstnanec nastoupí 1.2. a ukončí PP 28.2., neodpracoval 60 směn, ale ani 21směn - nemá tedy nárok na dovolenou. Nebo se mýlím? A jak je to, prosím, s tím zaokrouhlováním? Děkuji JI
Nejprve si nastudujte § 211 až 223 zákoníku práce + § které určují co je výkonem práce pro vznik nároku na dovolenou a potom se teprve ptejte co by vám nebylo jasné. Takhle je to o ničem, navíc, pokud je to vaše práce, tak byste se to měla naučit opravdu dobře, ať nešidíte zaměstnance nebo zaměstnavatele.
>>>>>leden 21, únor 21= 42 (pokud neměl nemoc, OČR a pod.)
>>>>
>>>>Takže se státní svátky počítají jako odpracované?
>>>>Bude
>>>>mít tedy nárok na 2/12 jako kdyby odpracoval 60 směn?
>>>
>>>ano, st. svátky počítáte jako dopracované. Kde jste
>>>vzala, že když má nárok na 2/12, že má odpracovaných
>>>60
>>>směn? Přečtěte si Zák. práce. Zdá se, že motáte
>>>"jablka s hruškami".
>>
>>60 směn = 60 prac. dnů
>
>Děkuji za radu. Opravdu se v tom nějak ztrácím. Měla
>jsem za to, že zaměstnanec má nárok na celoroč. výměr
>dovolené po 60 odprac. směnách - za předpokladu, že
>odpracuje celý rok. Pokud bude mít opracováno 60 směn a
>neodpracuje celý rok pak se počítá za každý odprac.
>měsíc 1/12 nároku.
ano, ale pokud k Vám nastoupí během měsíce, tak ještě musíte zjistit, jestli měl nebo neměl do kal. dne přede dnem, kdy k Vám nastoupil, zam-tele. Potom také pozor na krácení dovolené - pokud zamešká 100 a více PD, následuje krácení (nejm. o 1/12)
Myslela jsem, že jen pokud nemá ještě
>odpracováno 60 směn, počítá se za každých 21 odprac.
>směn 1/12 z celoroč. nároku. Např. pokud zaměstnanec
>nastoupí 1.2. a ukončí PP 28.2., neodpracoval 60 směn,
>ale ani 21směn - nemá tedy nárok na dovolenou.
ano, pokud neodpracuje alespoň 21 PD, nárok na dovolenou nevznikl (do odprac. dnů se ale počítá např. čerpaná dovolená, svátek..)
Nebo se
>mýlím? A jak je to, prosím, s tím zaokrouhlováním?
>Děkuji JI
dovolená se zaokrouhluje na půldny
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 2. 2016 9:17
Dobrý den, prosím o radu.
Máme 20 dnů dovolené. Zaměstnanec ukončil PP dohodou k 29.2. Z loňského roku měl převedené 4 dny dovolené, z toho si vyčerpal 1den v lednu a 2. den v únoru. Nyní mu tedy zbývají 2 dny staré dovolené. Za letošek bude mít nárok na 2/12 z 20 dnů nebo by musel letos odpracovat 60dnů, aby mu vznikl tento nárok? Pak by se tedy počítalo za každých odpracovayných 21dnů 1 den dovolené? Pokud má nárok na 2/12 z 20dnů, pak to vychází 3,33 - zaokrouhlí se na 3,5 dne nebo budou jen 3dny?
Moc děkuji, nějak jsem se do toho zamotala?
JI