Měsíční tarif a únor

• (neregistrovaný)

15. 2. 2016 18:10

Dobrý den, dotaz je ohledně měsíčního tarifu. Měsíc únor má méně pracovních dnů a můj zaměstnavatel vypočítává mou mzdu tak, že vydělí tarif fondem hodin a násobí počtem odpracovaných hodin. To si myslím je v pořádku. Bohužel stačí mít jeden den dovolené a mám nižší příjem protože průměr náhrady k výpočtu 8 hod dovolené je nižší. Je to možné? Neměl by být průměr vyšší?
    23 125,00 měsíční tarif - od 1.1.2015
    průměr náhrady 117,56

Pro mne je čerpání dovolené finanční ztrátou, protože ve výsledku za leden 2016 jsem při čerpání 2 dnů dovolené obdržel nižší částku hrubé mzdy:
    19 dní - 152 hod - 20923,00
    2 dny D - 16 hod - 1881,00
    HM 22804,00

nižší nežli měsíční tarif - 23125,00

XII 2015 HM 24090,00
    XI 2015 HM 23125,00
    X 2015 HM 23125,00
    IX 2015 HM 23125,00 atd

Zdá se mi to zvláštní, předpokládám, že když mám měsíční tarif, že je zcela lhostejné jak dlouhý je pracovní měsíc, měl bych mít stále stejnou výši mzdy pokud jej odpracuji celý, tzn. že i v kratším měsíci bych měl mít stejnou mzdu a ne nižší. Prosím o radu, je únor a ještě jsem čerpal 3 dny dovolené - mám obavy, že mi zaměstnavatel dá ještě nižší mzdu po sečtení položek na HM.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 2. 2016 20:05

Líba (neregistrovaný)

Re: Měsíční tarif a únor
      Leden máte spočítaný dobře. Tedy za předpokladu, že máte dobře spočítaný průměr. Nepíšete hodiny, v prosinci byla asi taky dovolená, pro kontrolu je potřeba vědět, co je mzda a kolik je náhrada.

Záleží na počtu hodin v měsíci, kdy se čerpá dovolená, ale také na počtu hodin v minulém čtvrtletí, protože to průměr ovlivní.

• 16. 2. 2016 17:15

Jarza (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Problémem je samozřejmě ten průměr, byl po celý rok stejný. Dnes jsem to řešil ve firmě, ale úplně zbytečně, jelikož změnili účetní (firma má externí účetní) a se starou již nelze údajně komunikovat (spíše se někomu asi nechce). Chápu-li to dobře to čerpání dovolené je pro mne prodělečné a budu muset vlastně celé čtvrtletí čekat až do výpočtu průměru náhrad nového za to první čtvrtletí. Je jasné, že při případném čerpání řádné dovolené budu na tom opět bit. Jak je to se svátkem, v Po a Pá je placen taky průměrem? Přesčasy nám nechce platit a proto je ani nedělám, jestliže mají s tím problém oni tak já samozřejmě taky a nebudu je přeci dělat. Není to ode mne sice moc dobře, nejsem takové netáhlo, jinde jsem taky vyšel vstříc firmě pokud to bylo třeba a neměli ani s evidenci a proplacením dle zákona a pravidel problém, to jen tak mimochodem, abych tu nebyl zařazen někam, kým ve skutečnosti nejsem. Dle výpl. pásek za celý rok 2015 a i ve skutečnosti jsem odpracoval pokud nebyla dovolená nebo svátek, všechny hodiny a nikdy jsem neměl přesčas, který by byl proplácen a evidován. Žádná nemoc ani návštěva lékaře, prostě nic co by ovlivňovalo průměr. Chápeme-li se dobře, dovolená je proplácena počtem hodin x průměr, který dle mého názoru je špatně vypočítaný a už ani nechci jej vypočítávat sám, stejně to nemá význam - nehodlají to řešit a k soudu se obracet nehodlám, je to ztráta času. Asi změním nejen postoj k firmě, případně změním zaměstnavatele. Škoda, že naše některé firmy dokážou obcházet pravidla a nehodlám být jediný co to u nás ve firmě má zájem řešit, byl bych jen proti sobě. Pro mne osobně je důležitá spíše ta skutečnost, že příjmy mají vliv i do budoucnosti a není pro mne důležité co mám teď na ruce, spíš na papíře. Ještě jednou děkuji.

• 16. 2. 2016 19:25

Líba (neregistrovaný)

Možná, že se zlobíte úplně zbytečně. Škoda, že jste nenapsal potřebné údaje, aby vám výpočet mzdy někdo překontroloval.

Pravděpodobně nemáte svátky placené průměrem, ale to jen odhaduji. Z toho, že jste měl stejnou mzdu v září, říjnu i listopadu, tak asi mzdu za svátky nemáte krácenou. Je to naprosto běžný způsob výpočtu měsíční mzdy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).