Re: do důchodu o narozeninách či konec r
Určitě, pokud nechcete odejít ze zaměstnání, je lepší počkat do konce roku.
Žádost o starobní důchod podáme nejdříve 4 měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu. Pokud totiž žádost podáme mezi začátkem čtvrtého a koncem pátého měsíce, ČSSZ přeruší řízení a bude pokračovat až ode dne, kdy mohla být žádost podána. Pokud žádost podáme ještě dříve, úřad řízení zastaví.
Pokud ale zatím nechcete podávat žádost, nemusíte, můžete až 5 let zpětně podat.
Budete mít vyšší vyměřovací základ. O ten důchod nepřijdete.
Může se stát (ale nemusí), že dosáhnete o 1 rok delší dobu pojištění. Rozhodné období končí kalendářním rokem, předcházejícím před rokem, odkdy o důchod požádáte. Takže to, co vyděláte od ledna do července se vám do výše důchodu nijak nepromítne. Zkuste si orientačně spočítat, jestli by to nějak zásadně výši důchodu ovlivnilo.
Já bych podal žádost o důchod a dále pracoval, když vydržíte v zaměstnání, můžete si požádat zpětně o přepočet, ale to navýšení po přepočtu jsou opravdu drobné. Soudím, podle mojí ženy, za 2 roky se jí výměra zvedla o 50 Kč na měsíc.
Zvažte sám. Zbyněk
>>>>V červenci 2016 mi vznikne nárok na starobní důchod
>>>>(narozen VII/1953) a započtenou dobu bohatě splňuji.
>>>>Jsem v trvalém pracovním poměru se smlouvou na dobu
>>>>neurčitou a hodlám nadále pokračovat. Mám požádat o
>>>>datum
>>>>přiznání důchodu k datu 63. narozenin anebo k
>>>>1.1.2017
>>>>anebo je to jedno ? Děkuji.
>
>Může se stát (ale nemusí), že dosáhnete o 1 rok delší
>dobu pojištění. Rozhodné období končí kalendářním
>rokem, předcházejícím před rokem, odkdy o důchod požádáte.
>Takže to, co vyděláte od ledna do července se vám do
>výše důchodu nijak nepromítne. Zkuste si orientačně
>spočítat, jestli by to nějak zásadně výši důchodu
>ovlivnilo.
Tak jsem si spočítal na důchodové kalkulačce ČSSZ (s využitím údajů z informativního listu důchodového pojištění) obě varianty, t.j. k datu narozenin a k 1.1.2017 a rozdíl je 13.000 Kč, to je nějaká blbost, ne ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 2. 2016 19:00
V červenci 2016 mi vznikne nárok na starobní důchod (narozen VII/1953) a započtenou dobu bohatě splňuji. Jsem v trvalém pracovním poměru se smlouvou na dobu neurčitou a hodlám nadále pokračovat. Mám požádat o datum přiznání důchodu k datu 63. narozenin anebo k 1.1.2017 anebo je to jedno ? Děkuji.