Neplacené volno vyčerpaná dovolená

• (neregistrovaný)

16. 2. 2016 22:05

Dobrý den obracím se na Vás s žádostí o radu ohledně neplaceného volna a vyčerpané dovolené ... pokud mám vyčerpanou dovolenou mám nárok na neplacené volno a nebo mi přesto může být vykázaná dovolená tzv. do mínusu a následně odečtena následující rok (mám namysli počty dnů)děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2016 22:10

v.e.n.d.y.

Re: neplacené volno vyčerpaná dovolená
      Na neplacené volno není žádný právní nárok, napište žádost a je na zaměstnavateli, zda Vám ho umožní, nebo ne. Čerpat dovolenou do mínusu je nepřípustné, jde vždy o dovolenou na konkrétní rok.

• 16. 2. 2016 22:28

Kveta65 (neregistrovaný)

1. varianta -zákonna
      Za kalendářní rok můžete čerpat pouze daný počet dnů dovolené. Do mínusu jít nelze. Nikdo neví, zda budete ještě přístí rok zaměstnána. U zaměstnavetele můžete žádát o neplacené volno, ale ten vám ho dát nemusí.

2. varianta - i tak se dá
      Pokud je vstřícný zaměstnavatel a vy dobrý pracovník. Napíše vám během čerpání dovolené odpracované směny a potom budete pracovat a napíše vám dovolenou. U takové dohody je potřebná slušnost obou stran.

Vím, že se najdou odpůrci 2. varialnty, ale když se chce, všechno jde.
      Měla jsem tu čest pracovat pro takového zaměstnavatele, který se snažil, pokud to bylo alespoň trochu možné, vyjít zaměstnancům vstříc.
      Bohužel už je 6 let v důchodu.

• 17. 2. 2016 6:49

jasná. (neregistrovaný)

Tak já se hlásím jako první odpůrce varianty dvě. Naprosto nepřípustné. Vezmu nejhorší možnou variantu (a že těch variant je). Neznáme dne, kdy z tohoto světa odejdem. Zaměstnanec bude sedět doma, jakoby řerpat dovolenou a vy mu budete psát odpracované směny, ve výplatě mu je zaplatíte. A zaměstnanec najednou zemře (aniž by se poradil s nadřízeným, co bude s jeho zaplacenými směnami) a firma vyhodila peníze, protože dovolená už se konat nebude? Nebo myslíte, že pozůstalí budou té lásky, že neprávem obdržené peníze zaměstnance zaměstnanateli vrátí?

• 17. 2. 2016 8:20

v.e.n.d.y.

Já se také hlásím jako odpůrce varianty dvě. Cesta do pekel je totiž vždycky dlážděna dobrými skutky.....

• 17. 2. 2016 9:47

RenataH (neregistrovaný)

také se hlásím jako odpůrce var.2. Už jenom proto, že je přece možné využít §217 odst.2 ZP
      (2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.

• 17. 2. 2016 9:47

mirka..p (neregistrovaný)

Já se také hlásím, krom výše zmíněných argumentů si myslím, že u většího počtu zaměstnanců je to neuhlídatelné a mzdová účetní aby pak měla ještě nějakou rozsáhlou boční agendu....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).