Re: OT - Zmatky kolem podání KH - zamyšl
úplně s Vámi souhlasím - ovšem naši strejdové a tetičky vůbec netuší
co schvalují a tak to dopadá - doufejme, že se to celé sesype
- už jsem dnes volala na Fu s dotazy na KH - byla jsem odkázána na
dańové poradce, protože Ti by měli vědět jak problém řešit, ona jen
pracuje pro FU
A že neodkazují přímo na Boha, ten je přeci vševědoucí. Daňový poradce není programátor systému. Jaká by byla asi reakce z FU, kdyby jste jim kontrovala, že daňovou poradkyní jste. To by byla legrace :-) .
A strejdové a tetičky, ti tomu pravda moc rozumět nebudou, ty jedou podle not a když poslušně zvedají pacičku, dostanou trochu těch drobků. Slovy klasika, rozkaz zněl jasně, zavést korporátní fašismus a že na tom Babiš maká, hlavně se po cestě nezaleknout lži a manipulace.
Re: OT - Zmatky kolem KH - zamyšlení
Zda má sloužit KH pro shromažďování informací, o které bude na trhu zájem, nebo pro vybírání drakonických pokut, které kolotočáře neohrozí, nebo pro lepší výběr daní, nechci posuzovat, nemám dostatek informací. Nikdo hodnověrný takové informace neposkytl.
Daňové povinnosti jsou ukládány v rozporu s Ústavou Čl.2/4: Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.
Žádný zákon, případně vyhláška, nestanoví jak vyplnit šmírácké KH. Stanoví to jakési Pokyny, pod které se každý stydí podepsat. Nemají č.j., nejsou publikovány ve Sb. z., ale ukládají povinnosti. Když se povinnosti poruší, budou následovat sankce. Pokyny jsou přitom v rozporu se zákonem.
Když obyčejný člověk vidí jak je porušováno právo, může si to vzít za vzor. Když právo porušuje vrchnost, proč by ho nemohl porušit i občan, který tu vrchnost živí.
Asi podle hesla "Podle sebe, soudím tebe" je postavena základní filozofie KH, že se musí kontrolovat všichni, protože určitě někdo z nich krade. Že těch zlodějů bude asi méně než 1% nikoho nezajímá. FS neumí vybírat daně a tak se rozjede kampaň KH.
Další věc je absolutně nezvládnutá osvěta. KH se týká 550 000 plátců DPH. Přitom je o KH nepravdivě, spíše lživě, informována veřejnost, jak se všechny údaje již stejně musí evidovat, že to nezvýší pracnost a náklady plátců. Navíc je vysokým státním úředníkem, který ZDPH asi nikdy nečetl, vyhrožováno, že kdo je proti KH, na toho by se měla poslat kontrola, protože vlastně nikdy nemohl podat řádné daňové přiznání.
Hezký den!
Re: OT - Zmatky kolem KH - zamyšlení
Souhlas pane Pavle,
a to bychom našli desítky dalších věcí, které jsou protiprávní nebo přinejmenším velice zvláštně pojímány. Ovšem v této zemi si určitá skupina může ohýbat právo, jak se mu zlíbí. A když je pod palcem soudní moc i žalobce, asi těžko se dočkáme systémové nápravy. Nikomu zdá se příliš nevadí, že sám ministr např. vyzývá k porušování zákona (nevybírat pokuty dle platného zákona), což je samo o sobě také trestným činem. Když je zákon "nešťastně" formulován a v rozporu s myšlenkou předkladatele, tak se jednoduše doplní celá řada podnorem bez právní relevance, nezávazných výkladů odborníků apod.. Je se přece třeba nějak vyhnout odpovědnosti za protiprávní jednání, že. Vždyť to není jediná právní norma, vemte si jakoukoli z nich, všichni mají společného jmenovatele = diletantismus.
>
>>
>Přeji nám úspěšné tažení proti této hydře a KH přeji
>rychlou a bezbolestnou smrt.
Dobré ráno, děkuji moc za počtení, které mě opravdu potěšilo, už jsem si myslela, že jsem se zbláznila....nejlepší ovšem je, že i ve firmě nějak nechápou co je to za práci navíc a udiveně koukají, co ZASE máme....
mějte se hezky a... potvrzuji
Přeji nám úspěšné tažení proti této hydře a KH přeji
>rychlou a bezbolestnou smrt.
Blanka:)))
Už jsem to zde někdy psala, že celou tuto diskusi by si měli ti "povolaní" přečíst. Jsou to věcné argumenty a zkušenosti z praxe a mnozí z diskutujících by hravě převálcovali odborníky z MF i pokud se zákonů týká. Škoda, že nebyli např. v pořadu u Jílkové, kde to byla hrůza.
..a za další mi přijde i hrozně zkreslený náhled veřejnosti, jak na KH tak i EET, média - v poslední době třeba Idnes :-), Metro cpe lidem pod nos, jak to není žádná práce navíc a kolik to pro zemi zachrání peněz, které mezi ně rozdělí. Realita je úplně jiná. Ale 100x opakovaná lež se stává pravdou...Ach jo :-(
To, čeho jsme součástí je tzv. mediální válka, prostě válka informací. Je úplně běžnou strategií těchto "psychopatů" pachtících po moci ovládnout média, protože, kdo ovládne média dostává obrovskou moc na formování myšlení lidí. Pak už stačí jen vymyslet hezkou růžovou omáčku a tu opakovaně pouštět do éteru. Lidí s kritickým myšlením obecně moc není a lidi mimo obor absolutně nemohou objektivně zhodnotit předkládané informace. Hlavně musíte lid zásobit jenom určitými informacemi, těmi žádoucími pro váš cíl.
K pořadu máte slovo, jímž se marně lživá a propagandistická ČT pokouší vzbudit jakýsi dojem veřejnoprávní TV pro lidi. Není vám divné, že mezi zúčastněnými nebyl ani jeden účetní či daňový poradce, kteří jsou dle mého názoru jediní, kdo dokáží věcně argumentovat k tématu. Vyšší zadání ČT splnila, debata o ničem, spíše obecné nepotřebné politické žvanění, prostě ztráta času. Divák si jen měl potvrdit, že skutečně co podnikatel to zloděj a ta agitka na GFŘ jak to všechno bez problémů zmákli. Lži a manipulace !!! Slovy klasika, jdu blejt velebnosti.
A co se týče pracnosti, nevím jak vy, ale po těhle experimentech já dnes s FA strávím 3x více času a nehledě na zmatky, když komunikujete, se zástupci dodavatelů/odběratelů k odsouhlasení ev. čísel. A co teprv velmi specifické případy, na které se jaksi nemyslelo. Klient však tuto práci nevidí a nedochází mu, že nebýt účetní, musel by ji zajistit jinak, protože sám by se tím nezabýval. Avšak účetním se připlácet povětšinou nechce, protože je to přece náklad firmy, který nepřináší zisk. Klient povětšinou ani nedokáže zanalyzovat, co vůbec pro něj takové KH znamená a i když mu to podrobně vysvětlíte, stejně tomu odmítá uvěřit. Prostě vyhodnotit to dokáže jen člověk, který s tím musí pracovat, ale toho se nikdo neptá.
psala jsem včera v jiném příspěvku:Hezký den!
ráno volala beruška z berňáku podnikateli, že
dorazilo DPH, ale nedorazilo KH. Oboje zasláno včera
odpoledne datovou schránkou a cca do hodiny označenojako Doručenka.
S beruškou jsem si vyměnila tel. č. a čekám, jestli
to KH najdou.
Není to zajímavé? Je to zajímavé!
>
>Dnes v 9 hodin ráno volám na FÚ znovu: "prosím, našlo
>se to KH? Dám vám ID zprávy, zkusíte to někde na
>podatelně dohledat?"
>Za pár minut volá paní zpět : "pod tím ID je DPH,
>musíte mi dát ID KH"
>A já: " ale to DPH šlo v jedné zprávě společně s KH!"
>
>Ona: "tak to tady není"
>Já: "moc prosím, zkuste to ještě dohledat, nevím co
>mám dělat. Mám to poslat znovu?"
>Ona: "jestli to nějak nešlo rovnou do těch Pardubic a
>oni nám ještě nedali vědět, že to dorazilo...nevím jak
>to funguje"
>Já: " no a dozvím se to nějak já? Nebo to mám poslat
>znovu?"
>Ona: "tak já se ještě po tom podívám a zavolám vám"
>
>Bude půl druhé a pořád se neozvala
>
>Tak jsem se od půl dvanácté do dvanácti pokoušela
>střídavě volat na obě čísla infolinky pro KH. Stále
>obsazeno. Po půl hodině to zvedla paní, které jsem vylíčila
>problém. Strašně se tomu divila. To není možné, aby se
>to KH ztratilo, když DPH dorazilo.
>Co mám dělat? Poslat to znovu a teď už raději přes
>EPO, které za tímto účelem doporučují.
>Jak to, že KH dojde na podatelnu, kde to může každej
>moula přečíst a dokonce i ztratit, když Babiš tvrdí, že
>se to dostane jen pár desítkám prověřeným lidem v
>Pardubicích odpověděla, že na podatelnách přeci sedí
>spolehliví lidé!!!
>
>Počkám do večera, jestli se paní z FU ozve nebo se na
>mě vykašle a pošlu znovu, tentokrát přes EPO.
>
>Zajímalo by mě, jak to pořešila paní, která psala, že
>má ten samý problém! Ozvete se? Díky!
JO a ještě to paní na infolince zabila tím, že prohlásila, že neví jak funguje zasílání KH do Pardubic, protože to podléhá přísnému utajení !!!! :-D
Pokud ještě nemáte zřízený přístup, tak zde si zažádejte.
Je to výborná věc. Najdete tam všechna podání, zkontrolujete zda nemáte dluhy nebo přeplatky na účtech FÚ. Odkaz na zažádání pro přístup zde:
https://adisdis.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_pub/auth/LoginPage.faces;jsessionid=2717CB0B78AB3962547CB248DFD3DC5D.ep1apa
Předpoklad, že se *.xml soubor KH dostane správci daně je podle mě mylný. Popíralo by to základní bezpečnost dat, ale jak jsem již psal v úvodu vlákna, možná je to záměr. Nějaký program, to na základě nastaveného algoritmu v datové schránce územního FÚ určitě (doufejme), bude třídit a přepošle rovnou do CML. Správce daně tak snadno nevidí *.xml soubor KH a tvrdí vám, že není. Úředník je taky jen člověk a evidentně mu řekli ještě méně, než osobám, kterých se to přímo týká. Proč však není možno ověřit podání? Zřejmě, jak jste to rozštípla v závěru, důvod je jasný. Verifikace podání je přísně tajná :-) . Nikdo nesmí vědět, zda jeho podání bylo vůbec úspěšné, to by se pak moc lidí mohlo dozvědět, že to vlastně vůbec pořádně nefunguje. Takhle to bude snazší ututlat. Jen spekuluji.
Nechci strašit, ale právě jsem dole v diskusi nejdříve na jiné téma narazila na to, že tam paní píše, že měli "návštěvu" z jejich finančáku, a že "mezi řečí utrousili" že dosud podaná KH jsou z 50% špatná - paní se velice pozastavuje nad tím, jak to mohou vědět, když je to tak supertajné :-( ... tak tedy nevím, ale přinejmenším nemocnice začnou vydělávat, protože spoustě účetních dojde k zauzlení střev hrůzou ... řadím se mezi horké adepty :-( čím déle vše kolem pročítám, tím méně tomu rozumím.
Nebojte, je nás víc. Na našem FÚ teď v pondělí dámy odjely na týdení školení ke KH, minulý týden o tom ještě neveděly nic.
Já osobně budu dnes podávat poprvé přes EPO a zkusím ty "jednodušší". Horší je, že pomalu přestávám vidět jak to všechno pětkrát kontroluji a na zadku mám už mozol od židle. Abe je kos sezob.
Re: OT - Podání přes EPO a současně DS?
Ne, jedno. Do EPA nacucnu ze systému,nechám zkontrolovat při odeslání dám potvrdit datovkou.Chce to pak přihlašovací údaje k DS,
vyplním, pak dám ANO a je to.Vyjedu a uložím potvrzení a vyjedu odeslané přiznání.Zabere to čas,ale fungovalo to.
Re: OT - Podání přes EPO a současně DS?
>>>
>>>>>>Já osobně budu dnes podávat poprvé přes EPO a zkusím
>>>>>>ty "jednodušší". Horší je, že pomalu přestávám vidět
>>>>>>jak to všechno pětkrát kontroluji a na zadku mám už
>>>>>>mozol od židle. Abe je kos sezob.
>>>>>
>>>>>takže opravdu doporučujete raději zaslat přes EPO než
>>>>>datovou schránkou? děkuji
>>>> Posílám přes EPO vše už celý minulý rok a potvrdím
>>>>datvkou, nebyl s tím zatím problém.
>>>
>>>
>>>Takže máte dvě podání jednoho Přiznání?
>>>
>>Ne, jedno. Do EPA nacucnu ze systému,nechám
>>zkontrolovat při odeslání dám potvrdit datovkou.Chce
>>to pak
>>přihlašovací údaje k DS,
>>vyplním, pak dám ANO a je to.Vyjedu a uložím
>>potvrzení
>>a vyjedu odeslané přiznání.Zabere to čas,ale
>>fungovalo
>>to.
>
>
>Takže podáte přes EPO a podepíšete přihlašovacími
>údaji, kterými se přihlašujete do DS. Už rozumím
>Přesně tak, jen nevím kdy to budu dělat.Když jsem posílal v lednu DPH a silničky tak to bylo pomalu na celý den.
>
>
Pokud je to pravda, je to trochu zvláštní. Ono 50% může znamenat, že jedno z dosud dvou podání je špatně (otázka jak špatně), ale nechci to zlehčovat. Jak to ví? Těžko říct, že už by tak rychle chodily výzvy, to si nemyslím. Možná se jedná o nějaké formální chyby, které však systém vyhodnotí jako nepropustné = nepodaný dokument. Těžko můžeme takto od stolu udělat objektivní analýzu, když nevíme, co kam v jaké podobě chodí/nechodí.
A než plánovat nechtěnou "rekreaci" v nemocnici, tak to radši zorganizovat generální stávku účetních (To jsou ti mravenci, na kterých to stojí a padá) s jasným požadavkem, okamžité zrušení diletantského paskvilu jménem KH. O platech si taky umí rozhodnout hned. Co myslíte, že by udělalo těch půl milionu subjektů, když by nebyl účetní, který by tenhle nesmysl dokázal splnit vypracovat? Prostě by se na to vykašlali a co by se stalo? NIC. Všechny nás zavřít nemohou. Čím dál víc věcí v téhle zemi je na aktivní odpor dle Listiny základních práv a svobod. Nejsem žádný revolucionář, ale dokud si necháme s prominutím srát na hlavu, tak nám na ni budou s...t co libo.
Naprostý souhlas dodávám z první linie a i jako velmi starý praktik, který měl možnost ve svém pracovním životě jak pracovat s databázemi, tak i připomínkovat zákony coby člen profesní komory a samozřejmě pracovat s ERP systémy. Jako staří účetní jsme však razili heslo,že jsme na ocase a my musíme odhalit všechny chyby, které v procesech před námi nastaly. Při svém prvním praktickém vyhotovování poměrně málo rozsáhlém KH jsem narazila hned na dva problémy, kdy z databáze FS(pakliže bude fungovat) vyleze rozdíl mezi oddíly A na straně dodavatele a oddíly B u odběratele. Např. vyúčtování záloh kde k úhradě zbývá 0. Do oddílu A4 to nepatří, ale odběratel to může do B2 zadat, protože uplatňuje DPH až při vyúčtování zálohy. V tomto případě nastane dokazovaní a tím i další administrativa pro odběratele, dodavatele a FS. Přeji všem zdar a pevné nervy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2016 22:55
Zdravím kolegy z první linie,
nepovažuji se za IT odborníka ani za Mistra účetního, přesto jsem za svůj dosavadní život nějakou zkušenost z těchto oborů nabyl a velmi mne znepokojuje naprosto diletantsky připravené ďáblovo dílo jménem KH. FS se sice "snaží informovat" (velmi odvážné tvrzení), ale jaksi postrádám komplexní přístup. Blíží se nám termín ostré klíčové zkoušky systému (na cvičnou jaksi nebyl čas ani vůle) a přesto nás nikdo neinformoval o přesném technickém řešení podání a již se objevují první nejasnosti, zmatky a spekulace. Nevíme, jak se systém "podatelny" chová, jak reaguje a funguje. Dle mého názoru docela klíčová informace. Dovolím se trochu zamyslet. Dle všech předpokladů putuje KH do DS územního pracoviště FÚ, avšak zde bude muset proběhnout filtr zpráv a KH budou muset být automaticky přesměrovány do CML Pardubice. Není možné, aby KH přistálo přímo u správce daně, to by dle mého názoru nastalo totální porušení bezpečnosti dat (ale třeba je to záměr), neboť i sám Babiš veřejně tvrdil, že přístup k těmto datům bude mít jen 20 analytiků s bezpečnostní prověrkou a to přímo v Pardubicích. To by mohla být odpověď na to, proč správci daně nejsou schopni potvrzovat podání KH. (pozn. je však smutné, že ani oni neví, jak jejich systém funguje a nejsou schopni ověřit a verifikovat podání). Taky je zajímavá informace, kdy jeden z pracovníků FÚ doporučoval posílat v jedné datové zprávě jeden soubor. To by mohlo nastiňovat, že ten úžasný systém (vstupní filtr) má problém rozpoznat, když je v datové zprávě více souborů a možná i druhů souborů (druhů podání). Opět nevíme, zda pak do těch Pardubic něco dorazí či ne. Celé je to však má spekulace a skládání střípků mozaiky. Pravda se nám jistě brzy odhalí. Jednou z možností je podávat přímo z EPO, avšak nevím jak vy, ale já hodnotím verifikaci tohoto podání dost tristně, zejména archivaci "dokladu" potvrzující podání.
Přeji nám úspěšné tažení proti této hydře a KH přeji rychlou a bezbolestnou smrt.