Co dávat do drobného majetku?

• (neregistrovaný)

17. 2. 2016 10:05

Dobrý den,
    mám dotaz, trochu jsem se do toho zamotala při hledání na netu (každý píše něco jiného) a úplně jsem se z toho popletla.

Vedeme daňovou evidenci, a teď nevím co dát do drobného majetku:
    Pneumatiky - nedávala bych???
    Baterie do auta - nedavala bych???
    nákup brány s instalací - nedavala bych???
    koberce a llinolea - nedavala bych???
    výbava do nového auta (střešní okno, kryt zavazadlového prostoru, repro) - nedávala bych???

Myslím si to správně nebo by to v soupisu majetku mělo být?

Děkuji moc za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 2. 2016 10:27

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Co dávat do drobného majetku?
      Protože ono je to také pokaždé jinak. Někdy to půjde do pořizovací ceny, někdy do zvýšení pořizovací ceny, někdy do technického zhodnocení, někdy do drobného majetku, někdy jako oprava a servis.

• 17. 2. 2016 10:39

Lucka5 (neregistrovaný)

A když vedu daňovou evidenci, tak to prý ani nemusím vést žádný drobný majetek. Tak to je vyloženě na mně, co si tam dám a co ne? Abych měla přehled já.

• 17. 2. 2016 10:51

Ano, ale musíte správně vyhodnotit, co je a co není drobný majetek.

Například pořízení brány s instalací bych bez bližšího jen tak za drobný majetek nepovažovala.

A pokud výbava do auta překročí částku 40.tis.Kč, tak to už také nebude drobný majetek.

Dále, pokud nebudete mít soupis majetku, tak dle mého názoru budete špatně při případné kontrole FÚ dokazovat, že např. oprava starší tiskárny je daňově uznatelný výdaj v případě, že neprokážete, že vůbec nějakou tiskárnu v majetku máte.

• 17. 2. 2016 11:09

Lucka5 (neregistrovaný)

Jsem si říkala, že je lepší mít nějakou evidenci, však se to pořizovalo do firmy, a člověk má taky trochu přehled.
      Ale pak jsem právě narazila na nějaký článek, co tam dávat nemusíme - koberce, lina, žaluzie - to třeba zůstalo v kanceláři, kterou už nemáme. :-)
      A pneumatiky a baterie do auta - to mi třeba přijde zbytečné. Když pneu kupujeme skoro každý rok.
      Vybavení do auta za 20.000,-, když to tam dám, tak to tam budu mít, dokud auto neprodám. :-)
      Jen ta brána, ta je koupená s montáží - taky do 40000,-, pokud nás vyhodí z nájmu, tak ji asi odmontovávat nebudu.

• 17. 2. 2016 11:11

Jste si jista, že ta brána není technické zhodnocení?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).