Soutěž - poukaz na odběr výrobků

• (neregistrovaný)

17. 2. 2016 15:32

Dobrý den
    prosím o radu.
    Součástí reklamy na naše výrobky byla soutěž a výherci byla poskytnuta poukázka na slevu v hodnotě 3000,-Kč na naše výrobky.
    Výherce u nás udělal objednávku a sleva mu byla odečtena.
    Vůbec nevím, jak mám účtovat.
    Můžete prosím poradit? Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 2. 2016 23:23

Brabec František (neregistrovaný)

Re: soutěž - poukaz na odběr výrobků
      A je to třeba nějak speciálně účtovat? Dostal slevu, takže se mu snížila cena, kterou zaúčtujete jako běžnou tržbu. Ledaže by byl spojená osoba s firmou, ale kdyby si slevu poctivě vyhrál, považovat bych sníženou cenu za obvyklou i u spojené osoby.

• 18. 2. 2016 16:22

Brabec František (neregistrovaný)

Aha, on odebral zboží za přesně 3000 Kč (nebo o něco míň) a dostal tak slevu 100% - tak DPH taky 0. Rozumím Vám, opatrnost je na místě, ale podle mě to nebyl dar "jen tak", musel pro to něco udělat a cílem patrně bylo, aby přišel zas. Kdyby to nebyla sleva, ale vzorek zdarma, taky by se z toho neodvádělo DPH.
      Nedávno jsem četl rozbor, jak se s různými plněními zdarma celkem roztrhl pytel. Až mě to překvapilo, ale výsledek právě zněl - pokud někdo něco dává levně nebo zdarma proto, že příjemce už mu dal vydělat nebo ho chce motivovat, aby mu dal vydělat nebo víc vydělat, není třeba nic dodaňovat ani vylučovat ze základu daně. Samozřejmě - přiměřeně.

• 18. 2. 2016 17:56

evka111 (neregistrovaný)

Právě o to DPH mi šlo asi nejvíc. Děkuji za názor a budu doufat, že i fin.úředník bude mít stejný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).