Podávání KH-aktuální info přímo zFÚ

• (neregistrovaný)

18. 2. 2016 10:16

Dnes jsem se byl poinformovat přímo na FÚ - shrnutí

1) je jedno, zda je součástí jedné datové zprávy (z DS) více druhů podání, prý to chodí vše

2) *.xml soubor KH se přímo v DS FÚ šifruje a správci daně dorazí jen část a to poslední strana se souhrnem řádků, ostatní části nevidí (pozn. to by se shodovalo s tím, co bylo avizováno, ohledně "bezpečnosti dat")

3) v DIS by mělo být vidět zaevidované podání s č.j., žádný opis tam nebude (pozn. já tedy nevidím žádné opisy kteréhokoli podání a to mám přístup k více klientům - podávání přes DS)

4) TOTO MĚ ZARAZILO (pokud je to pravda, ale nedivil bych se)
    Nikdo a nic nezkoumá zda zadaný email nebo adresa DS je zaregistrovaná pro daný subjekt, nebo v případě DS se adresa DS shoduje s podatelem. Může se totiž velmi snadno stát, že se přepíšete v adrese DS nebo mailu a výzva vám v životě nemusí dorazit, protože z každého jednotlivého podání se berou tyto vyplněné údaje. Odpovědnost je dle FÚ na straně podatele, ten je zodpovědný za vyplnění. Nehledě na to, že se zde otevírá i prostor ke zneužití.

Tak uvidíme, co nám přinesou další dny.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 2. 2016 10:40

Eva M.

Re: Podávání KH-aktuální info přímo odFÚ
      Zdravím a děkuji. Podle mých informací je to přesně tak, jak píšete, včetně toho bodu 4) Zkrátka -když do KH uvedete chybné ID datovky nebo třeba úplně cizí email, tak to zatím (?) NIKDO nekontroluje s údaji, která má správce daně a registrační oddělení. Zkrátka CML si vezme ty údaje, které mu tam napíšete - a je mu úplně jedno, jestli jsou správné. Příští měsíc pošlete jiné údaje - CML si je PŘEPÍŠE těmi nově zaslanými, opět bez kontroly na registrační údaje. - toto mám potvrzeno od auditorek, které mají tyto informace přímo od zdroje. Myslím si o tom svoje, ale nezbývá než to vzít na vědomí a velmi pečlivě kontrolovat kontakty, které zadáváme do KH!!!

• 18. 2. 2016 11:03

B19 (neregistrovaný)

No, mě bylo sděleno a i jsem tak pokládal otázku, že věc týkající se konkrétního hlášení, bude vyzývána na údaje z onoho konkrétního hlášení, nikoli např. jak uvádíte na jiné údaje z následujících hlášení. Ale mohla se paní jen přeřeknout v té záplavě informací. Každopádně toto (jako celou řadu dílčích věcí) považuji, v případě nechtěném, za diletantismus nejhrubšího zrna, nebo, v případě záměrném, za nechutné svinstvo.

• 18. 2. 2016 11:24

Maxx (neregistrovaný)

K bodu 4:
      psala jsem v listopadu dotaz zhruba tohoto znění: OSVČ podá KH za leden 2016 s kontaktem na e-mail. Pak si zřídí datovou schránku. Kam přijde výzva, které se bude vztahovat ke KH za leden 2016 a přijde třeba v červnu? Tedy již za existence datovky?
      (analogicky třeba nová plná moc, změna plné moci na někoho jiného apod.)

Odpověď byla velmi stručná - výzvy budou chodit na aktuální kontakty.

• 18. 2. 2016 10:41

Daniela K. (neregistrovaný)

Děkuji Vám za důležité informace.
      Mě zajímalo, jak bude řešeno viz ad 2) jestli to, co bylo avizováno se bude shodovat se skutečností. Dle Vaší odpovědi zřejmě ano.
      Alespoň něco málo potěšitelné, jinak je KH akorát nesmyslná zátěž. Když už, pokud vůbec, tak měla být limitní částka stanovena v mnohem vyšší hranici než 10.000 Kč a měla být dřívější připravenost ze strany FS a být nejdříve proveden zátěžový test a ne hned ostrý provoz pro všechny plátce DPH. A navíc být kvůli výzvám stále ve střehu (5KD, s neotevřenou DS max. 15) a vysoká výše sankcí, proti kterým není možné odvolání - raději bez komentáře.
      I tak Vám přeji hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).