Re: Zálohy zdrav. poj. OSVČ na VZP
Myslel jsem, jestli se opravdu musí nová výše min. zálohy platit už od 1.1.? A jestli někdo vedete DE nějakému OSVČ, jak se to dělá v praxi? OSVČ si sami hlídají, že od 1.1. zvýší zálohy (tomu bych se dost divil!). Protože při podávání přehledu za minulý rok je tam nová výše zálohy na současný rok napsaná.
>>>Dobrý den, jsem OSVČ, vždy jsem nové výše minimálních
>>>záloh platil až od podání přehledu (většinou únor
>>>nebo
>>>březen) a vše se vyúčtovalo po podání přehledu
>>>jednorázovým nedoplatkem nebo přeplatkem. Nyní mě
>>>překvapilo,
>>>že mi VZP bokem eviduje částku nedoplatků za nižší
>>>zálohy za leden a únor a z nich naskakuje penále.
>>>Syn,
>>>také OSVČ je u OZP, na všech vyúčtováních má změnu
>>>zálohy až v březnu a žádné nedoplatky a penále nemá.
>>>Jaké s
>>>tím máte zkušenosti? Opravdu se musí min. záloha ZP
>>>nastavit už od 1.1. nebo je to jen "vyjímečnost" VZP?
>>
>>
>>OSVČ na hlavní činnost = povinnost platit minimální
>>zálohy již od platby za leden
>>
>Myslel jsem, jestli se opravdu musí nová výše min.
>zálohy platit už od 1.1.?
Ano, musí
A každý rok se stále navyšuje a navyšuje
A jestli někdo vedete DE
>nějakému OSVČ, jak se to dělá v praxi? OSVČ si sami hlídají,
>že od 1.1. zvýší zálohy (tomu bych se dost divil!).
>Protože při podávání přehledu za minulý rok je tam nová
>výše zálohy na současný rok napsaná.
Záleží na tom, jaká je uzavřená smlouva.
Pokud mám s klientem smlouvu, že mu zpracuji 1x za rok DE a nic jiného, tak se jako externí účetní o jeho povinnosti v průběhu roku nestarám.
Pokud mám klienta, se kterým spolupracuji průběžně, tak i když nemám ve smlouvě uvedeno, že ho mám upozorňovat na nové povinnosti, tak ho upozorním. Ovšem pozor, jsou to již "nadstandartní" služby, které nemusí externí účetní poskytovat.
Záloha na SP se opravdu platí až od podání přehledu.
Klienty informuju o změně, někteří mi děkují a píšou, že už si to ohlídali sami :-)
Nebojte, i když Vám tam nabíhá penále - tak možná žádné platit nebudete. Penále se předepisuje až od určité výše. Té rozhodné výše nedosáhnete tím, že za leden, únor a březen doplatíte rozdíl v dubnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2016 11:23
Dobrý den, jsem OSVČ, vždy jsem nové výše minimálních záloh platil až od podání přehledu (většinou únor nebo březen) a vše se vyúčtovalo po podání přehledu jednorázovým nedoplatkem nebo přeplatkem. Nyní mě překvapilo, že mi VZP bokem eviduje částku nedoplatků za nižší zálohy za leden a únor a z nich naskakuje penále. Syn, také OSVČ je u OZP, na všech vyúčtováních má změnu zálohy až v březnu a žádné nedoplatky a penále nemá. Jaké s tím máte zkušenosti? Opravdu se musí min. záloha ZP nastavit už od 1.1. nebo je to jen "vyjímečnost" VZP?