Re: Bytové družstvo - odpisy?
Jarko,
podle § 56/7 vyhlášky č. 500/2002 Sb. se dlouhodobý majetek BD nemusí účetně odepisovat, pokud neslouží k podnikání.
Já se domnívám, že toto ustanovení je v rozporu s § 7 a 8 ZoÚ. Zároveň přiznávám, že můj názor není většinový, on BD málokdo rozumí. :-))
Proto se domnívám, že byste měla postupovat podle § 7/2/poslední věta ZoÚ: "Pokud dojde ve výjimečných případech k tomu, že použití účetních metod stanovených provádějícími právními předpisy bude neslučitelné s povinností podle odstavce 1, postupuje účetní jednotka odchylně tak, aby byl podán věrný a poctivý obraz."
Takže doporučuji účetně odepisovat nikoliv proto, že jste umístili internet na střechu, ale protože se účetně odepisovat má i v BD.
Daňové odpisy jsou ještě jasnější. Tam jsem ve shodě i s literaturou. Že se může daňově odepisovat uvádí např. Neplechová, Durec v Účetní a daňová problematika BD a SVJ od A do Z.
Hezký den!
Re: Bytové družstvo - odpisy?
Dobrý den, pane Pavle,
děkuji Vám za odpověď. Jste laskav, že jste mi to tak hezky vypsal. Je pravdou, že tyto rozpory mezi Vyhláškou a Zákonem o účetnictví jsem už zaznamenala. Je to trošku zmatek. Každopádně děkuji moc za názor a důvod opět k zamyšlení.
Krásný den i Vám.
J.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2016 15:07
Dobrý den,
mám takový dotaz. Když bytové družstvo, které neodepisuje budovu, si nechá udělat smlouvu s poskytovatelem Internetu (umístění na střeše). Vznikne mu tak povinnost začít odepisovat?
Předem děkuji každému za názor a reakci.
J.