Re: Plat.kalendář_viz.stánky fin.správy
XVI. Platební a splátkový kalendář
Dotaz 2 – Platební kalendář
(zveřejněn 4.2.2016)
Jak postupovat ve vykazování plnění uvedených na platebním kalendáři (zálohy na energie apod.)? A jak postupovat, když není hrazeno v souladu s rozpisem plateb dle platebního kalendáře?
Odpověď 2
Platební kalendář (PK) je zvláštní daňový doklad s náležitostmi dle § 31a zákona o DPH, který je vystaven pro poskytování úplat před uskutečněním zdanitelného plnění a má své evidenční číslo a je na něm rozpis plateb na předem stanovené období. Tento druh dokladu je v praxi vystavován především v případě pravidelných záloh, k jejichž vyúčtování dochází v delším časovém období, aby nemusel být vystavován samostatný daňový doklad na každou přijatou platbu.
V praxi mohou v souvislosti s platbami záloh dle platebního kalendáře vznikat různé situace – např.:
a) Odběratel zaplatí zálohu před termínem stanoveným v PK
b) Odběratel zaplatí zálohu v termínu stanoveném v PK
c) Odběratel zaplatí zálohu po termínu stanoveném v PK, ale před datem uskutečnění zdanitelného plnění (DUZP)
...
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi
Re: Plat.kalendář_viz.stánky fin.správy
Ano toto jsem četla snad stokrát, ale prostě to nechápu. Kdy je to DUZP když uhradí po termínu uvedeném v Pk a v nem není uvedeno DUZP.
Re: Platební kalendář
>>Dobrý den,
>>
>>je tu toho hodně, ale jasná odpověď pro mě není.
>>Dostala jsem na starosti účetnictví společnosti,
>>která
>>poskytuje internetové připojení. V lednu vystaví
>>hromadně
>>PK pro všechny odběratele na jednotlivé měsíce. Na
>>konci roku nevystavují vyúčtovací faktury. OT: DPH
>>odvedu
>>v daném měsíci,
Dle mého názoru ho odvedete až v okamžiku, kdy vám odběratel zaplatí.
ale co když mi druhá strana neuhradí?
>>DPH odvedu i tak a co nastane když uhradí leden v
>>březnu a jsou plátci DPH, kdy si také uplatní DPH a
>>zahrnou do KH. Všimla jsem si že tu již debata na toto
>>téma
>>je, ale jednoznačná odpověď není, děkuji
>Neřídí se to právě úhradami?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2016 15:09
Dobrý den,
je tu toho hodně, ale jasná odpověď pro mě není. Dostala jsem na starosti účetnictví společnosti, která poskytuje internetové připojení. V lednu vystaví hromadně PK pro všechny odběratele na jednotlivé měsíce. Na konci roku nevystavují vyúčtovací faktury. OT: DPH odvedu v daném měsíci, ale co když mi druhá strana neuhradí? DPH odvedu i tak a co nastane když uhradí leden v březnu a jsou plátci DPH, kdy si také uplatní DPH a zahrnou do KH. Všimla jsem si že tu již debata na toto téma je, ale jednoznačná odpověď není, děkuji