Re: Potvrzení druhého poplatníka - které
Podle mého názoru potvrzení od manželky by neměl FÚ vyžadovat, protože manžel ty děti již má uplatňované a uvedené ve svém potvrzení o zdanit. příjmech, takže je jasné, že potvrzení od manželky má manželova mzdová účtárna. A navíc podávají oba přiznání na stejný FÚ, takže ten přece vidí, že děti uplatňuje jen jeden z nich.
Dle mého názoru by měl Váš manžel v případě, že Vy nebudete podávat své DPFO, přiložit se svému DPFO Potvrzení 25 5558.
Potvrzení by měl vystavit a předat Vám ho Váš zaměstnavatel, samozřejmě musíte o vystavení Potvrzení požádat.
Moc se omlouvám za přehlédnutí
Pokud oba manželé podávají svá DPFO, tak dle povídání finanční správy nemají povinnost přikládat Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků. Doporučuji vytisknout si příslušnou pasáž z povídání fin.správy a až Vám zavolá správce daně, že chce Potvrzení předložit, tak mu ji ocitovat.
Děkuju, že mi věnujete svůj čas :-) Víte, já právě trochu tápu v tom vyjádření, že nemusí být použit nový formulář. Čtu v tom mezi řádky (možná úplně blbě), že tedy by měl být použit "starý" formulář. Ale protože se v tom skutečně detailně neorientuju, raději se ptám. Varianta, že prohlášení být nemusí, by se mi samozřejmě velmi líbila :-) Ještě jednou děkuji.
Co se stane, když nic nepřiložíte?
a) beruška bude "něco" chtít - v tom případě vám zavolá, řekne co přesně chce a vy aa) dáte jí to ab) budete se hádat že nedáte
b) nikdo se neozve a přeplatek vám vrátí
c) nikdo se neozve a nevrátí - to nejde, jednou je zažádáno, tak to musí být nějak pořešeno
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2016 0:06
Dobrý den, manželé jsou oba zaměstnanci, oba si však sami podávají daňové přiznání. Manžel uplatňuje daňové zvýhodnění u svého zaměstnavatele. Povinnou přílohou daňového přiznání je potvrzení zaměstnavatele druhého poplatníka.
Poněkud jsem se ztratila ve zprávě Generálního finančního ředitelství, ve které se píše, že "nový tiskopis potvrzení 25 558 MFin 5558 vzor č. 1, nemusí být přiložen, pokud oba poplatníci podávají daňová přiznání."
(http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/novinky/2016/sdeleni-pro-poplatniky-7004)
Moje otázky zní, bude tedy manžel potřebovat potvrzení od zaměstnavatele manželky, nebo stačí čestné prohlášení? Nebo to chápu špatně a musí mít tiskopis 25 5556? V případě, že ano, stačí, když manželka požádá svého zaměstnavatele, aby potvrzení pro manžela vystavil?
Děkuji Vám za radu a přeji hezkou neděli.