Re: Příjmy z pronájmu
Zkoušela jsem vyčíst.
Danit pouze 10 tis. tedy čisté příjmy pronájmu. Pokud k službám nedávám nic navíc.
Každopádně stále mi není jasné jak s těmi odpisy. každý kdo pronajímá používá paušál. ale proč když odpisy jsou výhodnější. Většina lidí má být relativně čerstvě koupenou.
Re: Příjmy z pronájmu
1)Výdaje skutečné (uhrazené zálohy na služby + vúčtování, odpisy majetku...) nebo výdaje % můžete si vybrat. Váš skutečný příjem je 12x15000 a zálohy na služby platíte Vy .
Určitě.
2)Skutečné výdaje musíte mít doloženy doklady popř vyúčtováním. Pokud si nájemce zálohy platí sám pak si to nemůžete uplatnit a příjmy jsou 12x10000 a můžete použít %.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2016 13:49
Dobrý den.
Mám ještě dotaz k příjmům z pronájmu.
Do tržeb dávám či nedávám zálohu na služby?
Např. nájemník hradí 10 tis. nájemné a 5 tis. zálohy na služby, kterými já hradím elektřinu, fond oprav a další.
Daním 12x 10 tis nebo 12x 15 tis.?
Nebo se na tuto skutečnost pohlíží podle toho zda uplatňuji skutečné náklady či 30% paušál?
A pak ještě k odpisům nemovitosti. V jakém případě je mohu využít. Mohu odepisovat novou i starou nemovitost, ale nově pořízenou. Mohu odepisovat např. až po 5 letech od pořízení nemovitosti?
Když jsem prvních 5 let používala paušál a teď bych ráda odepisovala?
Omlouvám se za zmatky. A děkuji za odpověď. Hezkou neděli. J