Re: Poprvé sestavuji DPFO s výdaj. paušá
>Dobrý den,
>
>budu poprvé sestavovat známému přiznání k dani z
>příjmů fyzické osoby. Bude mít výdajový paušál 80%.
>Vystavené faktury mám u sebe - všechny úhrady šly přes banku.
>
>
>1) Nejsem si jistá, zda od něj mám požadovat
>vyfiltrovaný výpis z účtu - na příjem - úhradu faktur?
Požaduji soupis vydaných faktur a k nim datum zaplacení. Pokud to není schopen sám dát dohromady, pak to dělám sama a chci výpisy z banky.
>
>2) Jako příjem se berou úhrady faktur v roce 2015,
>takže i faktura, která byla vystavená třeba 31.12.2014 a
>uhrazená až 5.1.2015. Je to tak? Nebo se výdaje
>vpočítávají jako 80% vystavených faktur?
U OSVČ je skutečným příjmem vše, co bylo skutečně zaplaceno. faktura vystavená v roce 2014 a zaplacená v 2015, je příjmem roku 2015 a počítá se z ní 80% v roce 2015
>
>3) Co ještě budu potřebovat kromě potvrzení ze
>sociálky, zdravotní pojišťovny, případně životka, penzijka,
>darů a úroků z úvěru na bydlení?
Pokud má jen příjmy s výdaji procentem, nemá nárok na slevy na děti a manželku, takže to, co jste napsala, by mělo výt vše.
>
>Budu moc ráda, když mi poradíte, jak postupujete v
>obdobných případech vy.
>
>Moc děkuji. :-)
>
Doporučuji nechat si ukázat DP + Přehledy z předchozího roku.
Pokud v roce 2014 uplatňoval výdaje v prokázané výši, pak je nutné v mnoha případech podat z důvodu přechodu na výdaje procentem z příjmů dodatečné přiznání k dani z příjmů a přehled pro OSSZ za poslední zdaňovací období, tedy v tomto případě rok 2014. Není to zase tak jednoduché. Viz §23 (8) b) ZDP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 2. 2016 8:46
Dobrý den,
budu poprvé sestavovat známému přiznání k dani z příjmů fyzické osoby. Bude mít výdajový paušál 80%. Vystavené faktury mám u sebe - všechny úhrady šly přes banku.
1) Nejsem si jistá, zda od něj mám požadovat vyfiltrovaný výpis z účtu - na příjem - úhradu faktur?
2) Jako příjem se berou úhrady faktur v roce 2015, takže i faktura, která byla vystavená třeba 31.12.2014 a uhrazená až 5.1.2015. Je to tak? Nebo se výdaje vpočítávají jako 80% vystavených faktur?
3) Co ještě budu potřebovat kromě potvrzení ze sociálky, zdravotní pojišťovny, případně životka, penzijka, darů a úroků z úvěru na bydlení?
Budu moc ráda, když mi poradíte, jak postupujete v obdobných případech vy.
Moc děkuji. :-)