Re: Pronájem bytu a příspěvek na bydlení
Belo,
1) byt nepatří příteli, ale družstvu. Přítel je nájemce a Vy podnájemce
2) pokud platíte příteli nájem ve výši X, tak mu vzniká povinnost podat DP i když on platí nájemné družstvu ve stejné výši X (s určitými výjimkami, které ale asi nenastanou)
Hezký den!
Trvalé bydliště (= údaj v občance) nikdy o ničem nerozhoduje.
Přítel tam s vámi bydlí nebo ne?
Ano bydlí, ale trvalé bydliště má jinde. Jde mi tedy o to, zda-li mám za těchto podmínek jako jediná osoba s trvalým bydlištěm nárok na příspěvek na bydlení (samozřejmě za předpokladu nízkého příjmu). Pokud on trvalé bydliště v bytě nemá, neměl by se jeho příjem brát v úvahu při posouzení nároku?
A pak za jakých podmínek by musel podávat DP s přiznáním příjmů z 'pronájmu'?
U příspěvku na bydlení je okruh společně posuzovaných osob stanoven zcela jinak, než u ostatních dávek státní sociální podpory. Společně jsou posuzovány všechny osoby, které jsou v předmětném bytě hlášeny k trvalému pobytu. Přitom není podstatné, zda všechny tyto osoby žijí ve společné domácnosti....Tuto informaci mám z portálu veřejné správy, čili dle uvedeného by jeho příjem neměl být posuzován, jelikož v bytě trvalé bydliště nemá...odkud máte informaci Vy, že se tedy jeho příjem posuzovat bude?
k bodu b)
Nevzniká, protože nesplňujete základní podmínky, stanovené v Zákonu o státní sociální podpoře - nejste ani vlastník, nejste ani nájemce bytu
§ 24
Podmínky nároku na příspěvek na bydlení
(1) Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě hlášen k trvalému pobytu....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 2. 2016 13:52
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s pronájmem bytu, jestli se tomu tak dá říci. Bydlím v bytě, kde mám trvalé bydliště, ale byt je ve vlastnictví (podíl v družstvu) mého přítele, který zde trvalé bydliště nemá. Mezi sebou nemáme uzavřenou žádnou smlouvu o pronájmu, platím mu nájemné jenom takové, které je vyměřeno, nic navíc. Můj dotaz zní:
a) musíme mít mezi sebou uzavřenou smlouvu a vzniká příteli nějaká povinnost příjem přiznávat ohledně daní? (on vlastně žádný příjem nemá, jelikož ode mě nedostává nic navíc)
b) pokud bych měla nízký příjem, vzniká mi nárok na příspěvek na bydlení, pokud jsem jediná, kdo má v bytě trvalé bydliště?