Re: Zaměstnavatel RZ neprovede
Problém je na straně zaměstnavatele, on ho musí vyřešit, Vy se případně můžete obrátit o pomoc na Finanční úřad, který ovšem provádí RZD v případě, že zaměstnavatel zanikl, což nebude tento případ.
Osobně bych se spíše obávala toho, kdo bude v budoucnu zpracovávat mzdy, když mzdovka odchází ... pro vlastní jistotu bych si DP podala sama (pokud by mi ovšem nehrozila povinnost vrátit měsíční vyplacené daňové bonusy v případě nedosažení ročního limitu), než bych se obávala, že mi RZD ve firmě bez mzdovky provede někdo, kdo tomu vůbec nerozumí - to je ovšem můj čistě subjektivní názor.
Ale máte samozřejmě právo, aby Vám RZD provedl zaměstnavatel.
Děkuji za názor, já též bojuju s myšlenkou, zda-li si neudělat DP sama, ale netuším, jestli to pro mě jako zaměstnance bez jiných příjmů než z jednoho zaměstnání není nevýhodné. Nerada bych přišla o nějaké peníze jen proto, že zaměstnavatel nesplnil svoji povinnost. Může pro mě být podání DP nevýhodné?
Jak píše kolegyně. Jedině v případě, že by váš roční příjem byl menší než polovina minimální mzdy, tak byste vyplacený bonus musela při podání DP vrátit. V RZD se jednou vyplacený bonus nevrací. Jestli jste daňové zvýhodnění na děti neuplatňovala (nebo stačí sleva a nevychází bonus), tak musí přeplatek vyjít v DP stejný jako v RZD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2016 8:02
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to s povinností a sankcí pro RZ daní. Řádně jsem podepsala prohlášení k dani do 15.2.2016 a zažádala tím u zaměstnavatele o RZ. Dodala jsem i potřebné dokumenty. Bohužel nastane situace, kdy mzdová účetní od zaměstnavatele odchází a RZ nebude mít kdo provést. Já ovšem nechci podávat DP, protože jsem dle mého povinnost splnila. Může mi zaměstnavatel říci, že nemá RZ kdo provést, ať si podám DP? Nebo spíše vůbec mi nedá informaci, že RZ neprovede a já si v domnění, že je z mé strany vše v pořádku ani nepodám DP. Na čí straně by případně byla vina?
Naštěstí jsem si udělala kopie prohlášení k dani i dokumentů, které jsem odevzdala a nechala si dát razítko, že jsem vše v řádné době odevzdala.