Re: pronájem pole - daň
Je to Vaše volba, jaký způsob uplatňování výdajů zvolíte. Zda skutečné výdaje (pak by se do těchto výdajů započetla zaplacená daň), nebo zda výdaje procentem z příjmů.
V obou případech dle mého názoru bude ale příjmem ke zdanění podle § 9 ZDP vše, co od zemědělského družstva přijmete. Tedy celých 130.tis.Kč
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2016 8:25
Dobrý den. Pronajímám pole zemědělskému družstvu. Příjem z pronájmu uplatňuji paušálem 30%. V r. 2015 mi ZD poslalo nájem + daň na pozemek. Tuto daň jsem v r. 2015 odvedla FÚ na dani z pozemku. Můj skutečný příjem z pronájmu se fakticky nezměnil. Z předešlých odpovědí na tento dotaz jsem pochopila, že do daňového přiznání, ale musím uvést celkovou částku tedy nájem + daň, což mi při odečtu 30% paušálu zvyšuje základ daně a já ze stejného přijmu odvedu FÚ vyšší daň, což mi připadá nelogické. Prosím tedy o informaci zda bych tedy měla s nájemcem ZD podepsat dodatek ke smlouvě, ve kterém by byla oddělena výše pachtu + záloha na daň z polí. Příklad: pacht 100.000,- Kč + záloha na daň 30.000,- Kč. Do daňového přiznání bych tedy uvedla příjem z pronájmu polí 100.000,- místo 130.000,- Kč a odečetla 30% paušál?
Pokud moje úvaha je špatná prosím o informaci zda se dá tento problém řešit jiným způsobem, tak aby se danil skutečný příjem z pronájmu polí.
Děkuji