Re: kupni smlouva od fyzicke osoby
Od jak propojené fyzické osoby? ZDP 23 / 7
je to koupeno od normálního človíčka na inzerát, kupní smlouvu mám, cena je běžná za kterou se prodává. Když bych si to mohl dát do nákladů pak bych dělal roční zúčtování daně podle, příjmů a výdajů podle skutečnosti, jinak bych musel paušálem.
Ano samozřejmě mám, teď dělám první přiznání tak si právě nejsem jistej. Je to od nespřízněné osoby koupeno na inzerát za účelem dalšího pronájmu. Je to moje vedlejší činnost a pokud si to tam tedy budu moct dát tak s ostatními vydaji budu pomalu na nule.
Kupní smlouva je dobrá hlavně kvůli nacionále prodávajícího. Jinak když bude ve smlouvě napsáno že Vám človíček prodal sekačku za 40 tis. a FU to přijde dle svých pomůcek jako přemrštěné, tak Váím to neuzná, vyndá Vám to z výdajů a dodaní a pak se můžete soudit. V případě takového prodeje nebo nákupu je dobrá založit si k tomu případu co nejvíce důkazů ....např. obdobné inzeráty na stejné zboží ze stejné doby ....Prostě to důkazní břemeno je na Vás .... Může kontrola proběhnout tak, že do dokladů mrkne a neřekne nic , nebo ji přijde něco neadekvátní a začne se v tom vrtat.
STOP !
Předtím jste psal o částce 30.tis.Kč
Koupit movitou věc za 30. nebo za 40.tis.Kč je pro daně z příjmu obrovský rozdíl !
Movitý majetek za 30.tis.Kč - můžete dát rovnou do daňových výdajů
Movitý majetek za 40.tis.Kč - můžete dát do daňových výdajů pouze jako odpis (tj. rozpouštíte pořizovací cenu několik let).
Nelze dát do daňových výdajů najednou
Nehledě na to, že lodní motor obvykle nebývá samostatná věc, ale součást nějaké lodě.
K úplně původnímu dotazu - věc koupená na inzerát od člověka na KS se chová stejně jako věc koupená od firmy na fakturu nebo v krámě na paragon. V tom problém není.
>>>Koupit movitou věc za 30. nebo za 40.tis.Kč je pro
>>>daně z příjmu obrovský rozdíl
>>>
>>>
>>>Movitý majetek za 30.tis.Kč - můžete dát rovnou do
>>>daňových výdajů
>>>
>>>Movitý majetek za 40.tis.Kč - můžete dát do
>>>daňových výdajů pouze jako odpis (tj. rozpouštíte
>>>pořizovací cenu několik let).
>>>Nelze dát do daňových výdajů najednou
>>>
>>Nehledě na to, že lodní motor obvykle nebývá
>>samostatná věc, ale součást nějaké lodě.
>>K úplně původnímu dotazu - věc koupená na inzerát od
>>člověka na KS se chová stejně jako věc koupená od
>>firmy
>>na fakturu nebo v krámě na paragon. V tom problém
>>není.
Dekuji za informace, můžete mě dat ještě nastrel jak je to s těmi odpisy.
>
>Katko, zažila jsem vyhazování kupních smluv pro údajné
>nepřiměřené ceny......
>
>>>>Koupit movitou věc za 30. nebo za 40.tis.Kč je pro
>>>>daně z příjmu obrovský rozdíl
>>>>
>>>>
>>>>Movitý majetek za 30.tis.Kč - můžete dát rovnou do
>>>>daňových výdajů
>>>>
>>>>Movitý majetek za 40.tis.Kč - můžete dát do
>>>>daňových výdajů pouze jako odpis (tj. rozpouštíte
>>>>pořizovací cenu několik let).
>>>>Nelze dát do daňových výdajů najednou
>>>>
>>>Nehledě na to, že lodní motor obvykle nebývá
>>>samostatná věc, ale součást nějaké lodě.
>>>K úplně původnímu dotazu - věc koupená na inzerát od
>>>člověka na KS se chová stejně jako věc koupená od
>>>firmy
>>>na fakturu nebo v krámě na paragon. V tom problém
>>>není.
>
>Dekuji za informace, můžete mě dat ještě nastrel jak
>je to s těmi odpisy.
>
§ 26 a násl. zákona o dani z příjmů
>>
>>Katko, zažila jsem vyhazování kupních smluv pro
>>údajné
>>nepřiměřené ceny......
Omlouvám se, přehlédla jsem.
K uplatňování výdajů:
ZDP / 24 / 2
u) výdaje na osobní potřebu poplatníka; včetně výdajů vynaložených na opravu, údržbu nebo technické zhodnocení majetku sloužícího k činnosti, ze které plyne příjem ze samostatné činnosti, který poplatník uvedený v § 2 nezařadí do obchodního majetku podle § 4 odst. 4, ..
Pořízený motor jste v lodi vyměnil za starý? Pokud ano a jednalo se o motor se stejnými či podobnými parametry jako měl starý motor, mohlo by jít o opravu a výdaj na jeho pořízení dal uplatnit jako daňově uznatelný výdaj najednou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2016 13:41
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak je to, když něco koupím a chtěl bych si to dát do nákladů pouze na kupní smlouvu od fyzické osoby.
Jestli stačí aby ve smlouvě bylo napsáno klasicky placeno při podpisu smlouvy a už nemusel být žádný jiný doklad a jak vysokou částku si můžu do nákladů dát.
Děkuji za radu Petr R.