Re: daň z příjmů fyzických osob
nemocenská s neuvádí do daňového přiznání.
Do daňového přiznání uvede příjmy ze zaměstnání a příjmy od Kooperativy. Vás si manžel může uplatnit v DP jen tehdy, jestli vaše hrubé příjmy za celý rok byl nižší než 68 000 Kč. Počítá se do součtu 68 000 Kč i nemocenská.
Ano sečtete a zapíšete do příslušných řádků daňového přiznání. Jako přílohu přiznání odevzdáte obě potvrzení o zdanitelných příjmech.
Nejprve si ujasněte, jestli jste opravdu těch 68000 nepřesáhla. Do Vašich příjmů započítejte tyto Vaše příjmy za celý rok 2015: hrubou mzdu ze zaměstnání, odměny z DPP a DPČ, nemocenské a mateřské dávky (ne rodičovský příspěvek nebo přídavky), hrubé tržby z Vašeho podnikání, důchod, podporu v nezaměstnanosti.
>
>
>Děkuji za vyčerpávající odpověď
jestli můžu poradit, máte-li možnost, vyplňte si přiznání na netu :
https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/form/form_uvod.faces?CPodani=461545054
tam si vyplníte příšlušná políčka a hlavně vám to nasčítá a vypočte i daň - a máte jistotu,že to máte správně
>>> >
>>>>
>>>>Děkuji za vyčerpávající odpověď
>>>
>>>jestli můžu poradit, máte-li možnost, vyplňte si
>>>přiznání
>>>na
>>>netu
>>>:
>>>https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/form/form_uvod.faces?CPodani=461545054
>>>
>>>tam si vyplníte příšlušná políčka a hlavně vám to
>>>nasčítá a vypočte i daň - a máte jistotu,že to máte
>>>správně
>>
>>
>>
>>
>>Děkuji už jsem to zkoušela i na mesci
>
>Dejte na předchozí radu a vyplňte na stránkách, které
>jsou přímo Ministerstva financí
>
>děkuji a dokladat výši mé nemocenské stačí formou čestného prohlášení nebo musím vyžádat doklad na OSSZ?
Pokud si Váš manžel bude uplatňovat ve svém Přiznání k dani z příjmu FO
"slevu na manžela ve výši 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68000 Kč",
tak by dle mého názoru stačilo, pokud by jako přílohu přiložil ke svému Přiznání Vaše Čestné prohlášení, že jste v roce 2015 neměla vlastní příjmy, které by přesáhly částku 68000 Kč
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2016 14:07
Dobrý den. Manžel je po uraze a účetní nám řekla, že nemůže udělat daňové přiznání. Myslíte, že jej mohu zvládnout sama vyúčtovat? Jsem na malé vesnici, pojem o daních tu nemá nikdo. Dostala jsem od manžela z práce papír o zdanitelnych příjmech, stejný doklad mám od Kooperativy. Vše stačí zapsat do formuláře nebo musím ještě z výpisu účtu dohledávat kolik manžel dostal nemocenské, příp. kam se uvádí? Dále mě zajímá, zda může odečíst od dani i mě. Pracovala jsm jen měsíc a nyní jsem na neschopence, příp. zda také musím dohledávat svou vyplacenou neschopenku