Re: KH
Závidím ten klid lidem, kteří začnou zjišťovat kam co patří až 24.2.2016. Přála bych si být takovým flegmatikem a nestresovat se už měsíce dopředu.....
Ne vždy je DIČ složeno s CZ+IČ
Fyzické osoby podnikající mají DIČ ve tvaru CZ + rodné číslo
Dále zde máme skupinová DIČ, je jich již opravdu hodně
Nemůžete jen tak přesunout do A.5. když nevíte, zda se jedná o Osoby povinné k dani dle § 5 ZDPH
To musíte nejdřív zjistit, resp. požádat klienta, aby Vám dodával řádné daňové doklady.
Asi má, mně volali včera z FÚ, že vidí přiznání, souhrnné, ale kontrolní vidí, ale nelze přijmout, chybělo mi tam uvedení naší datové schránky. Nemůžu si na FÚ stěžovat. Poslala jsem znovu a už to tam vběhlo. Jestli je tedy v pořádku, to se samo zjistí až časem, časem, časem..........
>>>>Dobrý den,
>>>>v KH A4 mám vystavené fa a u některých firem není
>>>>uvedené DIČ protože firma nejsou plátci. TAkže to mám
>>>>prázdné, ale nechce mě to pustit přes datovku a hlásí
>>>>mě
>>>>to chybu. Cos tím můžu udělat?
>>>>
>>>buď si to DIČ zjistit, a když se to nepovede, dát do
>>>A.5
>>
>>Nesouhlas. Do A5 fyzické osoby rovnou. Pokud neuvede
>>dič, koupil pro osobní potřebu. PO vždy ič, potažmo
>>dic
>>najdete, výjimka je skupina, ale to jsou velké firmy,
>>dič uvádí. PO tedy vždy 10000+ do A4, ne do A5. Platí
>>pro tento uvedený případ, abych byl přesný.
>
>
>Nesouhlas s názorem referenta
>
>Co když koupil odběratel, který uvedl své IČ - pak
>nelze tvrdit, že koupil spotřebitel
příspěvkové organizace / školy a školky státní/ A4 nebo A5,neplátci DPH ,ale DIČ poskytují, děkuji Jana
>
>
Citace ze stránek finanční správy - časté dotazy:
"...Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit..."
Takže o žádném IČ se zde nehovoří.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi
Souhlas s Janou, uvádí se plnění i pro neplátce, kteří jsou osobou povinnou k dani i pro právnické osoby nepovinné k dani podle §28, odst.1 p.a, 10000+ A4, pod 10000 A5.
Re:OT_povídání fin.správy nebo §§ NOZ ?
Dobrý den, šeredně se pletete, v ust.§ 420 se hovoří o tom, že za podnikatele se považuje osoba, která uzavírá smlouvy etc..., ovšem POUZE pro účely ochrany spotřebitele a ust. § 1963 NOZ. Nikoliv pro účely DPH, jsme v jiném zákoně, NOZ spotřebitel x podnikatel pro DPH neřeší.
Chcete-li na základě tohoto ustanovení dovozovat, že kdo uvede IČ a neuvede DIČ jedná podle zákona jako osoba povinná k dani, jste vedle. FO bez DIČ vždy A5. Pokud máte čas a nervy, můžete samozřejmě žádat odběratele o doplnění DIČ. Plátce je povinen uvádět do KH předepsané údaje, to jest u FO takové, jaké mu (ne)poskytne. Zbytečně to komplikujete. Kdo neuvede DIČ, není plátce a pokud se bude registrovat a nárokovat - takových případů bude velmi, velmi málo.
Re: PO neplátce_je osoba povinná k dani?
Milá Jano, to jsou přesně ty případy, na které by měla reagovat "hotlinka" finanční správy, která byla zřízena / a je placena z našich daní / speciálně pro odpovědi na problematiku Kontrolního hlášení. Doporučila bych písemný dotaz, aby pak byla jako důkaz písemná odpověď.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/kontakty
Moderátor: Pište výstižné nadpisy!
Moderátor: Pište výstižné nadpisy!
Upozornění moderátora - piště výstižné nadpisy! Nadpisy jako "KH" či "Kontrolní hlášení" nejsou vhodné, stejně jako dotazy typu "prosím mzdové" nebo "RZD"
Uvědomte si prosím, že problematika KH je velmi široká. V nadpisu vyjádřete co nejpřesněji, čeho se váš problém týká. Diskuze se spoustou nadpisů "Kontrolní hlášení" je k ničemu.
V nadpisu také vynechte slova jako prosím pomoc - to si nechte do textu dotazu. Přehledná diskuze je v zájmu nás všech.
Dotazy, které neodpovídají pravidlům diskuze, mohou být bez varování mazány! Děkujeme za pochopení.
Re: KH A4 a nevyplněné DIČ
Vrátit klientovi doklady s tím, že by měl doplnit relevantní údaje do daňových dokladů.
........
U fyzických osob zjistit, zda se jedná o spotřebitele, nebo o podnikatele / osobu povinnou k dani
Podle toho se mohou doklady zatřídit do KH
........
U právnických osob zjistit, zda se jedná o osobu povinnou k dani
Pokud ano, tak A.4., pokud ne, tak A.5.
........
>>Dobrý den,
>>v KH A4 mám vystavené fa a u některých firem není
>>uvedené DIČ protože firma nejsou plátci. TAkže to mám
>>prázdné, ale nechce mě to pustit přes datovku a hlásí
>>mě
>>to chybu. Cos tím můžu udělat?
>>
>
>Vrátit klientovi doklady s tím, že by měl doplnit
>relevantní údaje do daňových dokladů.
>
>........
>
>U fyzických osob zjistit, zda se jedná o spotřebitele,
>nebo o podnikatele / osobu povinnou k dani
>
>Podle toho se mohou doklady zatřídit do KH
>........
>
>U právnických osob zjistit, zda se jedná o osobu
>povinnou k dani
>
>Pokud ano, tak A.4., pokud ne, tak A.5.
>........
>
>a potom, že to není práce navíc.
>
Chyba !!!
Citace ze stránek finanční správy - časté dotazy:
"...Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit..."
dále:
"...Část A.4. vyplňuje plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění (nebo přijímá úplatu)
dodání zboží či poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku (§ 13, § 14 - řádek
daňového přiznání k DPH: 1, 2), kde součet hodnot všech plnění nebo přijatých úplat
vykazovaných na daňovém dokladu přesahuje hodnotu 10.000,- Kč včetně daně (=
celková hodnota daňového dokladu v součtu včetně daně přesahuje stanovený limit –
bez ohledu na režim DPH dotčených plnění5
), a to včetně zvláštních režimů při splnění
uvedeného limitu (zvláštní režim pro cestovní službu podle § 89, zvláštní režim pro
použité zboží podle § 90 – pro posouzení limitu se uvažuje celá hodnota plnění) - pro
osobu příjemce:
- plátce,
- osoby povinné k dani – neplátce,
- právnické osoby nepovinné k dani (§ 28 odst. 1 písm. a))..."
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi
Uvádí se plnění i pro neplátce, kteří jsou osobou povinnou k dani i pro právnické osoby nepovinné k dani podle §28, odst.1 p.a, 10000+ A4, pod 10000 A5.
Ne, jsem daňový poradce, asi nechodíte na školení a nečtete v zákonech a vůbec nesledujete dění okolo KH, jinak bychom se takových názorů a dotazů od Vás tady nedočkali. Oficiální Pokyny k vyplnění kontrolního hlášení označovat jako povídání jiného úředníka mi připadá dost odvážné.
Re: KH je vůbec legální?
Mirko,
existuje zákon nazvaný Ústava České republiky. Ten stanovuje, že nikdo nesmí být nuce činit, co zákon neukládá.
Žádný zákon neukládá, že mám shánět nějaká DIČ odběratelů, žádný zákon neukládá, že mám mít e-mail či DS, žádný zákon neukládá, jak mám vyplňovat nějaké hloupé sekce KH.
Ukládají mi to jakési anonymní pokyny, které jsou v rozporu s Ústavou, ZDPH a DŘ.
Samozřejmě existuje skupina osob, které hýkají blahem, že mohou vrchnosti zdarma sloužit v ještě větší míře, než nyní. Ale s tím nic nenaděláte.
KH je potřeba zpracovat s co nejmenším úsilím, bez zbytečných nervů a předejít tak škodám.
Hezký den!
Re: KH je vůbec legální?
Pavel,
mám na to naprosto shodný pohled jako Vy. V právním státě by se toto vůbec nemohlo dít, ale mezi ně se ČR neřadí. A upřímně, plnění pro neplátce DPH (bez limitu) neřadím do A4 už jen z principu, že se nepárují, tak proč těm šmírákům dávat víc dat než reálně zužitkují. CML to stejně nezjistí, nemá jak (přes tento systém nebude požadavek protistrany) a ouřadové budou mít co dělat sami se sebou, než obíhat půl milionu plátců.
Ok, beru. Nezaslouží. V každém účetním dnes bouří emoce, Babiš hlásá, jak to každému zabere jen pár minut a všichni se s tím perou hodiny. Klient pod vlivem médií má za to, že účetní nic navíc nedělají. Smůlaaa... Ale aspoň info od správce daně by se mělo respektovat.
V zákoně je řečeno, že se KH má vyplnit, co je na tom k soudu nebo k Listině? A pokyny máte ke každému přiznání a najednou nejsou pokyny přípustné? Jen emoce... Neschopnost říct klientovi o pár tisíc navíc, aby bylo na dalšího zaměstnance. Ve státní správě mají jiné lokty, nikoho se neptají a zaměstnance naberou, poplatníci to zaplatí. Musí.
>>>>>>>>
>>>>>>>>U fyzických osob zjistit, zda se jedná o
>>>>>>>>spotřebitele,
>>>>>>>>nebo o podnikatele / osobu povinnou k dani
>>>>>>>>
>>>>>>>>Podle toho se mohou doklady zatřídit do KH
>>>>>>>>........
>>>>>>>>
>>>>>>>>U právnických osob zjistit, zda se jedná o osobu
>>>>>>>>povinnou k dani
>>>>>>>>
>>>>>>>>Pokud ano, tak A.4., pokud ne, tak A.s
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>Chyba !!!
>>>>>>>
>>>>>>>Citace ze stránek finanční správy - časté dotazy:
>>>>>>OT. Milý referente, asi jste opravu referent, když
>>>>>>jen
>>>>>>citujete povídání jiného úředníka
>>>>>>
>>>>>Ne, jsem daňový poradce, asi nechodíte na školení a
>>>>>nečtete v zákonech a vůbec nesledujete dění okolo KH,
>>>>>jinak bychom se takových názorů a dotazů od Vás tady
>>>>>nedočkali. Oficiální Pokyny k vyplnění kontrolního
>>>>>hlášení označovat jako povídání jiného úředníka mi
>>>>>připadá
>>>>>dost odvážné.
>>>>Oficiální pokyn má obvykle nějaké č.j. a pod ním
>>>>někdo
>>>>podepsaný.
>>>>Ale i tak nenahrazuje zákon, resp. zákonnou normu.
>>>>Co je a co není přípustné zřejmě bude muset
>>>>rozhodnout
>>>>soud a sdělit, zda je to v souladu s Listinou
>>>>základních práv a svobod.
>>>V zákoně je řečeno, že se KH má vyplnit, co je na tom
>>>k soudu nebo k Listině? A pokyny máte ke každému
>>>přiznání a najednou nejsou pokyny přípustné? Jen
>>>emoce...
>>>Neschopnost říct klientovi o pár tisíc navíc, aby
>>>bylo
>>>na dalšího zaměstnance. Ve státní správě mají jiné
>>>lokty, nikoho se neptají a zaměstnance naberou,
>>>poplatníci to zaplatí. Musí.
>>Obraťte se na fundované právníky, oni Vám vysvětlí,
>>jak je to s ukládáním povinností občanům, to je na
>>dlouhé a obšírné vysvětlování, to není na tuto
>>diskuzi.
>>zbytečná ztráta čau Vám to vysvětlovat.
>Opravuji: Zbytečná ztráta času Vám to vysvětlovat.
Asi by se Vám to ani vysvětlit nepodařilo. Být to tak jasné jak tvrdíte, tak bychom dnes o tom totiž nediskutovali.
KH: v rozporu s právem
>>Oficiální pokyn má obvykle nějaké č.j. a pod ním
>>někdo
>>podepsaný.
>>Ale i tak nenahrazuje zákon, resp. zákonnou normu.
>>Co je a co není přípustné zřejmě bude muset
>>rozhodnout
>>soud a sdělit, zda je to v souladu s Listinou
>>základních práv a svobod.
>V zákoně je řečeno, že se KH má vyplnit, co je na tom
>k soudu nebo k Listině? A pokyny máte ke každému
>přiznání a najednou nejsou pokyny přípustné? Jen emoce...
>Neschopnost říct klientovi o pár tisíc navíc, aby bylo
>na dalšího zaměstnance. Ve státní správě mají jiné
>lokty, nikoho se neptají a zaměstnance naberou,
>poplatníci to zaplatí. Musí.
§ 101d/1 ZDPH je uvedeno, že v KH se uvádí předepsané údaje potřebné pro správu daně.
K provedení zákona se vydávají nařízení vlády nebo vyhlášky. Ke KH nebylo nic takového vydáno. Jen nějaké Pokyny, nepodepsané, bez čj., neprošly Sb.z. Tedy nelegální.
Vyžadované údaje, jako PSČ, nejsou nutné pro správu daní. Existují registry a mělo by stačit uvedení DIČ plátce DPH. Ostatní údaje plátce pouze obtěžují a jsou zdrojem chyb, někdy i nepropustných. O tom co je nepropustná chyba rozhoduje nějaký anonymní ajťák.
O tom, že pokyny k DP nelze ukládat povinnosti plátcům a poplatníkům již probíhají soudy.
V případě, že není uveden kontakt na plátce ve formě e-mailu či DS je to nepropustná chyba. Který zákon ukládá, aby plátce měl e-mail či DS?
I § 101g/6 ZDPH připouští zasílání výzvy poštou. Nějaký blb si klidně napíše do Pokynu, že se to nesmí.
Nemyslím si, že jde jen o emoce. Jde o základy právního státu, kdy si nějaká sekta nemůže rozhodovat, jak jí mají občané sloužit.
Hezký den!
Re: KH: v rozporu s právem
Víte, oni jsou za to státem placeni a nehrozí jim sankce.
Nám ano. Když se spleteme o čárku nebo zpozdíme o hodinu.
Sám jsem ani nepochopil, kde je definice kontrolního hlášení. V zákoně jsem ji nenašel. Ve vymezení základních pojmů chybí. Máme uvádět předepsané údaje potřebné pro správu daně. Jsou opravdu ty údaje, které požaduje anonymní tvůrce pokynu na stránkách finanční správy potřebné? Neobešel by se správce daně i bez nich, pokud by sám vyvíjel kontrolní činnost místo nás? A kdo má údaje předepsat? Anonym?
Víte, já se vším, co bylo napsáno, souhlasím. Ale...
Postupujme podle informací státních orgánů, neboť pokuty se snadno uloží, ale nesnadno odpářou, i kdyby zákon byl v dotčených ustanoveních zrušen. Neriskujte, moc vládnoucí garnitury je příliš velká.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2016 10:01
Dobrý den,
v KH A4 mám vystavené fa a u některých firem není uvedené DIČ protože firma nejsou plátci. TAkže to mám prázdné, ale nechce mě to pustit přes datovku a hlásí mě to chybu. Cos tím můžu udělat?