Re: Potvrzení od mzdové účetní-do kdy?
Přeji hezké ráno
umím odpovědět jen na část dotazu, týkající se dokladu k daním: do deseti dnů od podání žádosti a část, týkající se Potvrzení o zaměstnání: při skončení pracovního poměru.
ZDP
§ 38j
(3) Na žádost poplatníka je plátce daně povinen za období, za které byla vyplácena nebo zúčtována mzda, vystavit nejpozději do deseti dnů od podání žádosti doklad o souhrnných údajích uvedených ve mzdovém listě, které jsou rozhodné pro výpočet základu daně, daně, záloh a pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění. Kopii vystaveného dokladu plátce uschová.
............................
ZP
§ 313
(1) Při skončení pracovního poměru, dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání a uvést v něm ...
............................
Pracovní posudek do 15. dnů. Lhůty pro běžná potvrzení jsem nikde nenašla.
Dominiko nerozumím tomu doporučení ohledně právního oddělení Úřadu práce. Tam jí mohou možná doporučit, aby na bývalého zaměstnavatele podala žalobu, ale těžko za ní budou v této věci jednat. A dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů kontroluje Státní úřad inspekce práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2016 8:58
Prosím, nemohu nikde najít ... Do kdy od požádání zaměstnance je mzdová účetní (resp. zaměstnavatel) povinna dodat příslušné potvrzení - např. Potvrzení o zdanitelných příjmech, Potvrzení o příjmech pro ÚP,
Potvrzení o zaměstnání?
Moje známá se se zaměstnavatelem nerozešla v dobrém, nyní mu poslala doporučený dopis, že by od něj chtěla příslušné doklady, tak do kdy má ně čekat?
Poradila jsem jí, pokud jí zaměstnavatel doklady nedodá, ať se obrátí na právní oddělení ÚP, v pořádku?
Děkuju Vám moc!