Re: KH - dph z oček.slev
Dobrý den,
jsem ráda, že Vám má včerejší rada byla k užitku
- každý jsme někdy začínali. I když zákony se neustále mění a co platilo včera, neplatí dnes.
Na jakém základě byla sleva očekávaná? Na základě sjednané smlouvy nebo jen vašeho předpokladu nebo jinak?
A snížení DPH bylo nárokováno v 12/2015 a zřejmě na základě vašeho ID, ne ODD vystaveným dodavatelem?
Týká se to bonusů za prodaná vozidla, při splnění určitých kritérií, takže ve finále se často slevy liší,nebo vrubopisují atd. V měsíci, kdy auto prodáme odvedeme dph z předpokládaných slev. Toto za 12/2015 - sleva nebyla uznána, přišla jiná již normálně ODD v 1/2016
Z výše napsaného se domnívám (ale neznám přesně ujednané podmínky ohledně bonusů ve smlouvě), že DPH snižujete na základě předpokládaných slev a nečekáte na uznání slevy. Konečné slevy se liší +- a u této slevy jde o to, že nebyla uznána v celé výši a zamítnutí slevy přišlo až po té, kdy vy jste měli už v DPH slevu předpokládanou, tudíž už nešlo udělat jen účetní storno ID. V tomto případě bych udělala storno ID do období ke dni neuznání slevy normálně v řádném Přiznání k DPH. Zdůvodnit musíte tím, že vznikla kritéria pro předpokládanou slevu, ne že jste DPH snížili v tomto případě omylem.
Hezký den.
Prosím jestli se můžu přidat, my prodáváme některé naše výrobky (plodiny) za základní ("zálohovou") cenu s tím, že podle smlouvy se stanoví doplatek ceny podle kvality, zjištěné odběratelem. Dosud jsem na tento doplatek vystavovala samostatný DD, ne opravný. Nevím, jestli to je správně. Navíc teď se to bude téměř vždy týkat zboží v DPD. (loni jsem to tolik neřešila, vše bylo zatím do jiného státu EU, ale letos to může být i v ČR).
Pro Dana.
Musíte si u ODD na slevu vyčíst ze smlouvy ze sjednaných podmínek týkající se bonusů, kdy nastaly rozhodné okolnosti pro opravu, jestli:
1. ke vzniku splněného kritéria pro přiznání bonusu - pak DPH snižovat na základě předpokládané slevy nebo
2. až ke dni, kdy bude sleva dodavatelem uznána
a dle toho pak u slev postupovat.
Hezký den.
po Lenku F.
Přidat se můžete, od toho tady ta diskuze je :)
Nejsem odborník na zemědělskou problematiku a neprohlašuji se
za odborníka vůbec. Jen můj názor:
Té zálohové ceně mám rozumět tak, že vám neplatí na základě vystavené zálohy předem, ale po uskutečněném prodeji vystavíte DD v režimu PDP ve výši "zálohové" ceny? Pokud ano, pak:
1. DD v režimu PDP, DUZP ke dni prodeje plodin
2. U doplatku ceny se nejedná o nové plnění, ale o doplatek, proto
by měl být správně plus ODD = vrubopis a u slevy mínus ODD, ne nový DD.
Ale pro odběratele ODD v režimu PDP bude asi matoucí, proto celé domyslet se všemi dopady a nejlépe postup sjednat dodatkem ke smlouvě. Např. jde o to, aby si odběratel uvědomil, že ODD - Vrubopis je plusem a má ho doplatit! A také to bude složitější pro zařazení ODD v režimu PDP do správného zd. období k DUZP, které není povinný údaj na ODD dle §45 ZDPH, a další ....
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2016 9:05
Dborý den, včera jste mi radila ohledně očekávaných slev a dph vzhledem ke KH, ještě jednou děkuji, již to mám zaúčtované. Ještě moc prosím o radu - pokud jsem odvedla dph z očekávané slevy v 2015 a ta nám nakonec nenáležela, jak nárokovat dph zpět vzhledem k dph? moc moc děkuji nemám tom moc zkušeností pracuji ve firmě 7 měs. Dana