prosím p. jasnou - poradíte?
>Prosím mzdové o radu.
>Se zaměstnancem (HPP) bude rozvázán pracovní poměr pro
>nadbytečnost a bude mu náležet odstupné ve výši
>trojnásobku průměrného výdělku. Vzhledem k finanční situaci
>firmy bychom se chtěli se zaměstnancem písemně
>dohodnout na postupném vyplácení odstupného. Musí být první
>odstupné vyplaceno současně s poslední mzdou, nebo lze
>poslední mzdu vyplatit bez odstupného a to pak
>vyplácet v následujících třech měsících? Omlouvám se pro
>zkušené mzdové asi za hloupý dotaz, ale z §67 ZP jsem to
>nevyčetla.
>A ještě prosím, zda toto postupné vyplácení odstupného
>nějak ovlivní
>nárok zaměstnance na výplatu podpory v nezaměstnanosti
>z ÚP.
>Děkuji.
Re: prosím p. jasnou - poradíte?
Odstupné je zaměstnavatel dle § 67 odst. 4 zákoníku práce povinen zaměstnanci vyplatit po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu, pokud se písemně nedohodne se zaměstnancem na výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru nebo na pozdějším termínu výplaty.
Od § 67 odst. 4 zákoníku práce se lze odchýlit, a proto se lze dohodnout i na postupné výplatě odstupného – každý měsíc jedna poměrná část (jednonásobek průměrného výdělku). S dohodou musí ovšem souhlasit zaměstnavatel.
Nezapomeňte, že dohodu o postupném vyplácení odstupného musíte mít sepsanou písemně.
mám dojem, že už před časem jsme něco podobného tady řešili - zákon říká, že lze vyplatit podle dohody. Ovšem ÚP prý postupuje jinak - zaměstnanci odstupné vyplatí a pak ho požaduje po zaměstnavateli. Já bych to nejdříve konzultovala s někým odpovědným na ÚP.
Musela jsem na ÚP poslat dohodu sepsanou se zaměstnancem o postupném vyplácení odstupného - každý měsíc jedna splátka a oni si to kontrolovali u zaměstnance, jestli plníme dohodu:-) Jinak by mu odstupné vyplatili a po nás požadovali naráz nebo by hrozili soudem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2016 8:15
Prosím mzdové o radu.
Se zaměstnancem (HPP) bude rozvázán pracovní poměr pro nadbytečnost a bude mu náležet odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku. Vzhledem k finanční situaci firmy bychom se chtěli se zaměstnancem písemně dohodnout na postupném vyplácení odstupného. Musí být první odstupné vyplaceno současně s poslední mzdou, nebo lze poslední mzdu vyplatit bez odstupného a to pak vyplácet v následujících třech měsících? Omlouvám se pro zkušené mzdové asi za hloupý dotaz, ale z §67 ZP jsem to nevyčetla.
A ještě prosím, zda toto postupné vyplácení odstupného nějak ovlivní
nárok zaměstnance na výplatu podpory v nezaměstnanosti z ÚP.
Děkuji.