Re: OT:KH - konec soukromých nákupů na D
Klientům jsem taky doporučil to nedělat, a pokud, tak kouskovat pod 10000 (šlo vlastně hlavně o to Makro a na to říkali, že to určitě nikdy nepřesáhli).
Při té stávající blamáži to sice nevypadá, že finační správa bude mít šanci se tímhle někdy zabývat, na druhou stranu - co když právě dostane rozkazem vyrazit maximum z těch dat, co dostali?
Též na to upozorňuji. Mám obavy, zda se nám tu pomalu ale jistě nevrací velké kontrolní oko. Ještě mám v paměti počítání a evidenci slepic a králíků na vsi. Dodnes nevím, na co to tenkrát sloužilo. Máte pravdu. Dnes též nevíme co z toho všeho vznikne. KH, EET a ...
Hezký víkend.
Nechtěl bych kecat - tehdy jsem se daněmi ještě zdaleka neživil - ale i před revolucí tuším platila obdoba dnešní příležitostné činnosti (s limitem osvobození 6000, který přetrval dlouhá léta než ho začali valorizovat až na dnešních 30000). A výpěstky nad tuto hranici se měly přiznávat.
To je dilema staré jako Makro samo. Zda je to od počátku nedaňový výdaj (=skutečný obsah je většinou takový, lidi tam nakupují pro svoji spotřebu). anebo je to podnikatelský nákup (podle obchodních podmínek formálně je), který se musí zaúčtovat a vyfakturovat dál s obvyklou ziskovou přirážkou. Zatím jsem se ani nesetkal s tím, že by to někdo řešil druhým způsobem, přikláním se taky k tomu prvnímu, obsah má přednost před formou. Což ale není na první pohled vidět a proto to může lákat ke zkontrolování.
jak si někdo může kupovat stav.materiál atd. na DIČ - přece při kontrole na FU musíte doložit soupis prací, kde je zpracován daný materiál atd-
při naší kontrole baba z FU počítala obklad a velikost koupelny a sdělila
že zůstaly 4 obkladačky - kde jsou - na skladě je nemáme - tak jsem jí říkala, že přece nějaká praskne atd., byla schopná počítat kolik je hřebíků na 1kg
Ne, myslíme nákupy na DIČ, které se ale nedávají do daní. Zedník má slevu na ciment, soused chce betonovat, tak ho poprosí, jestli by si ho nemohl "koupit přes něj", soused má levnější ciment, doklad se vyhodí, zedník dostane odměnou domácí slivovici a všichni jsou spokojení, kromě státu.
Proč byste tak měli přestat nakupovat? Vždyť si DPH neuplatníte na vstupu a tak CML nebude mít co kontrolovat.
Kontrola bude probíhat od uplatňujícího směrem k prodávajícímu, jestli on DPH přiznal. Jak by pak probíhaly např. nákupy z repre fondu nebo jiné daňově neuznatelné náklady, kdy si neuplatňujete DPH na vstupu a které na rozdíl od předcházejícího příkladu máte doloženy dokladově v účtu nebo DE ?
bylo nám řečeno, že s.r.o. by si to vždy měli zaúčtovat - přece když bude nákup v Makru - je vždy vystavena fakturu kde je vaše DIČ - takže to dají do KH
ale s Vašim se to nespáruje protože vy to vyhodíte takže přijde upozornění - a co pak
na FU mi nedokázali poradit
Vždyť Vám to píšu. Pokud si neuplatníte,tj. neuvedete do KH, tak CML nemá co kontrolovat. CML nebude kontrolovat, jestli jste si uplatnili DPH na vstupu podle KH dodavatele, ale naopak ! Půjde od Vás,od Vašeho v KH uplatněného DPH zkontrolovat k dodavateli, jestli ten přiznal a a pak snad i odvedl.
Zuzíku, to je teď. Ale jak můžeme vědět, že už někde někdo neplánuje, že všechna ta pěkně získaná data využije i jinak - například jako podklad pro kontrolu, zda když něco nakoupíte, to také jako podnikatel hezky s přirážkou prodáte?
On se tak asi "podniká", odebírá se zboží na jméno někoho jiného a dělá se bez papíru. Nedokážu odhadnout, kde a jak moc je to momentálně rozšířené, za stavebního boomu jsem potkal partu zedníků, co byli ten na pracáku, ten na invalidním důchodu, k tomu pár cizinců patrně bez víz. Vystavovali faktury ručně a když jsem si zkontroloval nacionále, nebyl to ani jeden z nich a ta živnost byla dva roky pozastavená. Jako neodsuzuju to nějak radikálně, nebyli lidi, chtělo se stavět, nabídka se přizpůsobila poptávce. Nám "řádným" ani tolik nemusí jít o to, že by nám někdo dodanil ten "obvyklý" zisk, ale i jít kvůli tomu na kontrolu je opruz. Takže nebrat, anebo kouskovat.
no bude to ještě zajimavé - protože na internetu zjistíte opravdu úplně všechno -a jedna osoba si "stáhla z internetu" můj ŽL a nakupovala zboží - až k nám přijel exekutor, tak jsem to zjistila - takže podat žalobu, čekat na soud atd.
To samozřejmě vědět nemůžu a nemůže to dnes vědět nikdo.
Určitě se takové věci dějí a my, účtaři se o nich stejně nedozvíme než přijde někdo na kontrolu do kříže a bude se ptát proč ???
Co řeknu? Ten doklad jsem nikdy neviděla a asi se ztratil, třeba.
Dokaž mi, že ten doklad skutečně někdo z firmy přijal a že s tím nakoupeným zbožím kšeftuje....
Myslím si ale, že je to otázka každého jednotlivého případu a výše té částky. Pokud to někdo dělá cíleně a prodává pak dále "bez papíru", pak to určitě není správné.
Ty nákupy v Makru, kdy si někdo nakoupí levněji na IČ firmy je jedna věc, jedná se o získání nějaké výhody. Druhá věc je, že si někdo nakoupí a pak prodá, vše bez vstupu a výstupu z účta či DE. Tak tyhle srandy skončí jednou a navždy zavedením bezhotovostního styku.
A k tomu vede i cesta EET. Si prostě za chvíli nebudeme moci anezdaněně ani prdnout :-)
Já se utěšuju tím, že do té doby snad už budu v důchodu. Nebo u Chocholouška.
Já jsem se těch dvou ANOreformních pilířů taky děsil, ne tak principu, ale rozsahu, a ne tak kvůli sobě, vyrostl jsem na dědině, skromnost mě neopustila a ani jiné práce se nebojím (naštěstí hlava i tělo pořád slouží). Spíš kvůli jiným, svým klientům a nejen jim, kteří vybudovali živnosti za nějakých podmínek (vyšponované nájmy a odstupné, systémy všimného, mzdové požadavky), kterým se chca necha museli přizpůsobit, a teď den ze dne "cold turkey" radikální změna. Ale zatím jsem nezaznamenal, že by se někdo kvůi tomu děsil víc než já. Všichni klienti se zeptali "A bude to platit pro všechny?"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2016 11:36
Dobrý den. jak to vidíte vy?
Větší soukromé nákupy materiálu se slevou na DIČ. Co bude dál? Nákupy na svoji stavbu, nákupy pro kamaráda na stavbu atd. Co asi na to bude říkat "Velký bratr /CML/"? Četla jsem v historii vyjádření od MAKRA. Nevidím rozdíl.
Děkuji za názory.