Splatnost mzdy

• (neregistrovaný)

29. 2. 2016 16:45

Dobrý den zaměstnavatel mi vyplatil za měsíc leden jen polovinu mzdy a ve smlouvě mám napsáno termín výplaty mzdy 15. den v měsíci a splatnost mzdy 16 tého a zajímá mě zda mohu okamžitě zrušit pracovní poměr 2.3. nebo až 16.3. Díky za odpovědi , rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 2. 2016 17:04

Kara (neregistrovaný)

Re: Splatnost mzdy
      Je rozdíl mezi výplatním dnem a dnem splatnosti. Mzda je splatná do konce měsíce a teprve po marném uplynutí 15ti dnů od splatnosti lze zrušit pracovní poměr. Tedy splatnost mzdy za leden je 29. února. Pokud Vám ji zaměstnavatel nedoplatí do 15. března, tak nejdříve 16. března můžete poměr zrušit.

• 29. 2. 2016 18:11

VH

Mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo některou její složku. Podstatné je slovo "nejpozději", takže záleží na použité formulaci, zda byla splatnost mzdy skutečně sjednána kratší, než zákoník práce stanoví období splatnosti mzdy jako maximální.

• 1. 3. 2016 11:06

Kara (neregistrovaný)

Máte pravdu, přešla jsem informaci, že má ve smlouvě kromě výplatního termínu i splatnost na 16. den, ovšem je otázkou, jestli takto skutečně sjednanou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).