DPP nebo DPC

• (neregistrovaný)

1. 3. 2016 17:22

Dobrý den. Mám dotaz. Beru na postiženou dceru příspěvek na péči. Jsem s ní doma. Evidovana jsem na ZP i OSSZ, které za mě platí stát. Nyní mám možnost privydelku na dohodu. Do práce bych odjela, jakmile se vrátí muž z práce, tudiz by bylo o dceru postarano. Zajima me, zzz s pri podpisu smlouvy musi Toto oznamovat na pojistovnu a OSSZ a meni se pro me neco. Dale me zajima, co je pro me vyhodnejsi, zda dohoda o provedeni prace nebo pracovni cinnosti.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2016 17:49

henia (neregistrovaný)

Re: DPP nebo DPC
      DPP máte na 300 hodin za rok, pokud to splníte, máte výhodu, protože výdělek můžete mít cca 4000 měsíčně, abyste nebyla v hledáčku pro pracák a socku, a při DPČ ta měsíční hranice je cca 2400 Kč.

• 2. 3. 2016 8:32

Líba (neregistrovaný)

Re: DPP nebo DPC
      Jak píše kolegyně, tak DPP je omezena počtem hodin. 300 hodin za rok. Při odměně do 10.000,- za měsíc by se nesráželo ZP a SP, podepsala byste prohlášení poplatníka, takže by čistá byla stejná jako hrubá.

U DPČ se neodvádí ZP a SP jen u zaměstnání malého rozsahu (do 2500,-Kč).

Nemusíte nikde oznamovat. Pokud bude ZP a SP odváděno, nahlásí vás zaměstnavatel. V případě, že se bude jednat o DPČ, zaměstnavateli dejte potvrzení ze své ZP, že jste pojištěncem státu, aby vám nestrhával ZP do minima.

Nemusíte mít obavy, že by vás pojištěné zaměstnání v budoucnu poškodilo při výpočtu důchodu.
      "V případě souběhu péče a zaměstnání na zkrácený úvazek si žadatel o důchod může vybrat, zda chce dobu vyloučit (viz výše, většinou východnější) nebo zhodnotit výdělky ze zaměstnání."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).