Re: Kontrolní hlášení a vratné obaly
Pokud se Váš program řídí konečnou částkou, je to v souladu s pokyny ke KH, které v tuto chvíli jediné určují "správný" obsah KH. Plzeňský Prazdroj zastává logický názor, který je však v rozporu s pokyny - čímž nijak nenaznačuju, že by autor těch pokynů postupoval nelogicky, v rozporu se smyslem KH, nebo snad, já nevím, úplně debilně, pokud umožnil, aby jakékoli i nesouvisející plnění uvedené na dokladu ovlivnilo obsah KH?
No co, Prazdroj nahlásí, Vy nenahlásíte, nebo opačně - totéž se bude týkat pár tisíc hospod a obchodů, tak ať si to CML přebere.
Děkuji za odpověď, na tom jsme se shodli i s účetním ze sodovkáren. Musela bych tedy tyto FA dávat do KH tzv. ručně, ale to odporuje vyjádření FS že s KH není žádná práce navíc.... Ještě se tedy zeptám, jiné programy to umožňují? Já mám MRP.
Odpověď Plzeňského Prazdroje: "Vratné obaly nejsou předmětem daně a
proto se do celkové hodnoty na dokladu nezapočítávají.
>>Pokud se Váš program řídí konečnou částkou, je to v
>>souladu s pokyny ke KH, které v tuto chvíli jediné
>>určují "správný" obsah KH. Plzeňský Prazdroj zastává
>>logický názor, který je však v rozporu s pokyny - čímž
>>nijak
>>nenaznačuju, že by autor těch pokynů postupoval
>>nelogicky, v rozporu se smyslem KH, nebo snad, já
>>nevím,
>>úplně debilně, pokud umožnil, aby jakékoli i
>>nesouvisející plnění uvedené na dokladu ovlivnilo
>>obsah KH?
>>No co, Prazdroj nahlásí, Vy nenahlásíte, nebo opačně
>>-
>>totéž se bude týkat pár tisíc hospod a obchodů, tak
>>ať
>>si to CML přebere.
>Děkuji za odpověď, na tom jsme se shodli i s účetním
>ze sodovkáren. Musela bych tedy tyto FA dávat do KH
>tzv. ručně, ale to odporuje vyjádření FS že s KH není
>žádná práce navíc.... Ještě se tedy zeptám, jiné programy
>to umožňují? Já mám MRP.
To opakuji pořád a nejen já, za FS mluví lidé, kteří nikdy neúčtovali a vždy jenom roboticky manažerovali (=přijali úkol a zadali ho někomu jinému).
Už jen nutnost vkládat a kontrolovat data je práce navíc - u hotovostních operací jsem nikdy číslo dokladu neopisoval, když klienti potřebovali něco dohledat, hledal jsem podle datumu (loni v létě), částky (asi 9000), dodavatele (tak jako VPS-něco ...)
Na programy nejsem zrovna expert, sám používám staré DOSovské kvůli rychlosti - jeden KH nedělá vůbec a druhý to má bohužel taky špatně nastavené, tj. řidí se sumou operací s DPH a s obaly apod. nepočítá. Takže vyexportuji XML a upravuji přes EPO - a to je řešení.
Ale jestli jsem Vás dobře pochopil, Váš program to dělá správně (podle celkové sumy i za obaly), Prazdroj to dělá špatně. Pivo 8000 s DPH+sudy za 5000 do KH patří, naopak pivo za 12000 minus vrácené sudy 4000 tam nepatří.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2016 17:27
Dobrý den, opět zde uvádím příklad jak zaúčtovat FA přijaté s vratnými obaly. Cituji odpověď Plzeňského Prazdroje: "Vratné obaly nejsou předmětem daně a proto se do celkové hodnoty na dokladu nezapočítávají. My doklady podle tohoto pravidla posuzujeme a tedy se k dokladu chováme jakoby na nich vratné obaly nebyly."
Může mi prosím někdo kdo účtuje v DE poradit jak to tedy zaúčtovat, když program automaticky při navádění FA přijatých umísťuje dle konečné částky celkem. Jak prakticky zaúčtovat doklad aby částka k úhradě seděla a přitom se "chovat jakoby tam vratné obaly nebyly".
Předem děkuji za odpovědˇnebo názor na tuto situaci.