Re: Nemocenská a lístek na peníze
Já již volala jeho lékaři proč nedal zároveň nemocnému i lístek na peníze . když věděl, že jde na kontrolu až za týden. A dověděla jsem se, že nejsou povinni automaticky lístek na peníze vystavovat ... prý pouze na žádost nemocného... ??? Tak to jsem se nestačila divit ... zaměstnanec nebyl na nemocenské skoro 10 let a ani neví co má dostat. Když jsem se ohradila, že to jistě nemyslí vážně, tak prý smrtelně a já mám jako zaměstnanec zvýšit výkon a informovat své zaměstnance co si myji při nemoci od lékaře vyžádat.. Setkal jste se s takovým přístupem lékaře někdo ??
je to trošku zvláštní přístup, na druhou stranu - mě osobně by nikdy nenapadlo volat lékaři, proč nedal zaměstnanci lístek na peníze. to má pan doktor spíš ne příliš důvtipnou sestru
Lékař má pravdu - on není povinen myslet za zaměstnance. On musí poskytnout součinnost - tedy když zaměstnanec lístek žádá - vydat ho. Není jeho chůva, jak si spousta zaměstnanců myslí a má stále zakotveno , že zaměstnavatel je povinen, lékař je povinen a on nic, on chudák, nic nevěděl. Jeho chyba, zákony jsou přístupny pro všechny a jestliže jsem součástí nějakého procesu, tak si prostě dané věci musím nastudovat nebo někoho požádat, kdo tomu rozumí. To, že zaměstnanec neví co má dostat - to fakt není omluva. Nedělejme stále ze zaměstnanců nesvéprávné jedince.
telefon vzal doktor, kdyby ho vzala sestřička budu jednat se sestrou. tedy povinnost vystavit nemocenskou má automaticky, lístek na peníze ne. nedělám z nikoho nesvéprávného ..ale opravdu jsem se ještě nesetkala, že by nebylo nemocnému automaticky vystaven lístek na peníze. Navíc zaměstnanec je opravdu pomalejší ..je dřič, ale co se papírování týká je mimo. Ano volala jsem, jelikož stále nechápal co po něm chci ... přišlo mi jednodušší se zeptat přímo
To ano, ale nemůžete chtít po lékaři aby vystavoval lístek na peníze týden předem, protože zaměstnanec má kontrolu až za týden. Lístek na peníze se vystavuje právě v určitý den proto, aby se potvrdilo, že nemoc trvá. Za týden už nemusí být co řešit, i to se stává, bohužel. Takže v tomto případě, bych požádala sestru lékaře , zda by mohla zaměstnanci v ten a ten termín lístky na peníze vystavovat i bez jeho žádosti. Určitě vám vyhoví.
jenom pro doplnění
zákon o nemocenském pojištění § 61 Povinnosti ošetřujícího lékaře
Ošetřující lékař je povinen
j) potvrdit pojištěnci na předepsaném tiskopisu nejméně jednou měsíčně pro účely výplaty dávek nebo poskytování náhrady mzdy v době dočasné pracovní neschopnosti trvání dočasné pracovní neschopnosti, a to ke dni vydání tohoto potvrzení nebo nejvýše 3 kalendářní dny dopředu; trvá-li dočasná pracovní neschopnost déle než 14 kalendářních dnů, je povinen potvrdit pojištěnci pro účely poskytování náhrady mzdy její trvání vždy ke 14. kalendářnímu dni
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2016 8:53
Dobrý den, můžete mi prosím poradit .. počítám mzdu zaměstnanci, který nastoupil na nemocenskou 26.2.2016 a je na ni dodnes. prosím měl by mi donést " lístek na peníze" k 29.2.2016 ? i když se za první 3 dny náhrada za nemoc nevyplácí? děkuji