OSVČ DPFO odpočet ztráty nebo odpisu

• (neregistrovaný)

3. 3. 2016 10:14

V minulém přiznání k dani jsem měl jako OSVČ (DE, skutečné výdaje) v podnikání ztrátu. Za rok 2015 jsem v zisku a rád bych si uplatnil odpočet ztráty. V loňském roce jsem nemohl uplatnit ani odpisy za auto, které mám v majetku. Prosím poraďte, co je lepší dát do odpočtu - ztrátu nebo odpis majetku? Jedná se přibližně stejnou částku 30000 Kč. Když uplatňuji ztrátu - musím podat ještě nějakou přílohu? Prosím poraďte, vyplňuji si přiznání sám... Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 3. 2016 10:22

allli

Re: OSVČ DPFO odpočet ztráty nebo odpisu
      při uplatnění ztráty vyplníte ještě přílohu - viz
      http://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5405-P6_1.pdf?201603031012
      daňovou ztrátu lze odečíst pouze 5 let od jejího vzniku, u přerušení daňových odpisů není žádný limit

• 3. 3. 2016 12:22

miroslav1 (neregistrovaný)

Mám tu daňovou ztrátu uplatnit, i když mi vychází daň asi 5000 Kč a po odečtení nezdanitelné částky vychází daň 0 Kč (tak jako tak)? Do Přehledu pro SP a ZP se asi zapíše pak ten snížený základ daně o minulou ztrátu? Děkuji.

• 3. 3. 2016 12:38

allli

jak si budete optimalizovat zákld daně je na vás
      do přehledu se uvádí základ daně nesnížený o ztrátu

• 3. 3. 2016 13:35

miroslav1 (neregistrovaný)

Jen mě napadlo, že bych uplatnil tu minulou ztrátu, až budu mít vyšší základ (když je 5 let čas), aby se mi ten odvod daně opravdu snížil - případně. Prosím jen jaký je názor nebo zkušenost účetního? Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).